Volledig scherm
Volgens de kustwacht is het op dit moment te gevaarlijk om met duikers het water in te gaan. © Kustwacht

Burgemeester Urk vraagt coördinatiecentrum Den Helder om tóch te duiken naar gezonken kotter

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Urk heeft het coördinatiecentrum in Den Helder ‘nadrukkelijk gevraagd’ om als het ‘enigszins mogelijk is’ het water tóch in te gaan met duikers. De kustwacht laat weten dat dit vanwege het slechte weer niet kan.

Dat bevestigt de gemeente Urk na berichtgeving in het Urkerland. Wel is de mijnenveger van de Marine, Zr. Ms. Makkum, bezig met het maken van sonarbeelden.

Nog altijd wordt met man en macht gezocht naar de twee Urker vissers van de gezonken garnalenkotter ‘Lummetje’ in de Noordzee. Sinds het noodsignaal dat vanochtend vroeg door de kustwacht is ontvangen, ontbreekt ieder spoor van Urker bemanningsleden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27). 

‘Wachten op beter weer’

De kotter zelf is gelokaliseerd, maar duikers kunnen niet bij het wrak komen vanwege het slechte weer. Daar is tot nu toe geen verandering ingekomen, laat een woordvoerder van de kustwacht weten. ,,Op dit moment is het volgens de duikers nog niet mogelijk om het water in te gaan.” Ook morgen is het onzeker of duikers in actie kunnen komen. ,,Het is wachten op beter weer.”

  1. Eigenaar Urker drugskotter door bank gedwongen huis te verkopen
    PREMIUM

    Eigenaar Urker drugskot­ter door bank gedwongen huis te verkopen

    De banken zijn door de wetgever verplicht om de relatie met criminelen op te zeggen, zelfs als dit betekent dat hun woonhuis moet worden verkocht. Dat stelde de advocaat van de Volksbank vandaag bij een kort geding in Utrecht. De Volksbank was door Urker Johannes N. voor de rechter gesleept. De bank heeft alle rekeningen van de Urker opgezegd. Dat houdt in dat N. de hypotheek moet terugbetalen en waarschijnlijk zijn huis moet verkopen.

Flevoland