Volledig scherm
PREMIUM
Op het Urker vissersmonument staan 368 namen van vissers die het leven lieten op zee. © ANP

Terugkerend drama op Urk: deze scheepsrampen teisterden het vissersdorp

‘De zee geeft en de zee neemt’. Urk kent een terugkerend drama van vissers die nooit meer naar huis kwamen. Hoewel de Nederlandse vissersvloot tot de modernste ter wereld behoort, lieten in de laatste vijftig jaar 23 vissersmannen het leven tijdens zes scheepsrampen met Urker kotters.

Het vissersmonument op de kade van Urk is niet te missen. In 1968 onthulde koningin Juliana het standbeeld ter nagedachtenis van alle vissers die bij scheepsrampen het leven op zee verloren. Ook voor het lot van de twee bemanningsleden van de op donderdag gezonken Urker kotter UK165 ‘Lummetje’ wordt gevreesd.

  1. Eigenaar Urker drugskotter door bank gedwongen huis te verkopen
    PREMIUM

    Eigenaar Urker drugskot­ter door bank gedwongen huis te verkopen

    De banken zijn door de wetgever verplicht om de relatie met criminelen op te zeggen, zelfs als dit betekent dat hun woonhuis moet worden verkocht. Dat stelde de advocaat van de Volksbank vandaag bij een kort geding in Utrecht. De Volksbank was door Urker Johannes N. voor de rechter gesleept. De bank heeft alle rekeningen van de Urker opgezegd. Dat houdt in dat N. de hypotheek moet terugbetalen en waarschijnlijk zijn huis moet verkopen.

Flevoland