Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Zo werkt EPIRB, het alarmsysteem dat het Urker kotter-drama inluidde

videoUrker kotter UK165 ‘Lummetje’ is gisteren waarschijnlijk gekapseisd. Daardoor hadden de vissers geen tijd meer om zelf alarm te slaan. Dat meldt de KNRM op haar website. 

De KNRM vermoedt dat kotter UK165 Lummetje gekapseisd is omdat het ‘heel snel ging’. ,,Als een schip lek stoot of water maakt dan is er altijd tijd om via een marifoon (communicatiemiddel voor scheepvaart, red.) of via gesproken woord nood kenbaar te maken. In dit geval hebben de opvarenden die tijd niet eens gehad. We kennen dat in het verleden bij soortgelijke incidenten, wanneer je puur afhankelijk bent van de automatische noodsignalen’’, vertelt KNRM-woordvoerder Brinkman. 

  1. Eigenaar Urker drugskotter door bank gedwongen huis te verkopen
    PREMIUM

    Eigenaar Urker drugskot­ter door bank gedwongen huis te verkopen

    De banken zijn door de wetgever verplicht om de relatie met criminelen op te zeggen, zelfs als dit betekent dat hun woonhuis moet worden verkocht. Dat stelde de advocaat van de Volksbank vandaag bij een kort geding in Utrecht. De Volksbank was door Urker Johannes N. voor de rechter gesleept. De bank heeft alle rekeningen van de Urker opgezegd. Dat houdt in dat N. de hypotheek moet terugbetalen en waarschijnlijk zijn huis moet verkopen.

Flevoland