Volledig scherm
Zr. Ms. Makkum © Koninklijke Marine

Zoekactie naar Urker vissers gestaakt: Jochem (41) en Hendrik-Jan (27) nog steeds vermist

UpdateDe zoekactie naar de twee vermiste Urker vissers is gestaakt. Deze wordt morgenochtend hervat. De gezonken garnalenkotter ‘Lummetje’ uit Urk is vandaag verkend door duikers van de marine en aan de buitenkant onderzocht. Er zijn volgens de Landelijke Eenheid van de politie maatregelen genomen om morgen voor het eerst de kotter te betreden. 

De duikers gaan dan kijken of de lichamen van de Urker vissers nog aan boord zijn. De twee worden vermist sinds de viskotter afgelopen donderdag in de problemen kwam. 

Duiken

Vandaag werd voor het eerst gedoken naar de Urker kotter. De Zr. Ms. Makkum, een mijnenjager van de Koninklijke Marine, vertrok vanochtend vanuit Den Helder om de duikers naar de plek te brengen waar de boot werd gelokaliseerd. Daar kwamen ze aan het begin van de middag aan. 

Hoge golven

Aan het eind van de middag was het getij goed. De afgelopen dagen was het door de wind, hoge golven en sterke stroming niet mogelijk om het water in te gaan. De golven waren vandaag 1 à 1,5 meter hoog, dat was afgelopen dagen nog het dubbele. De gezonken kotter ligt op een diepte van ongeveer 12 tot 14 meter. 

Lees alles over de zoektocht naar de vermiste schippers in ons dossier.

Volledig scherm
© ANP Graphics

Noodmelding

De Kustwacht in Den Helder kreeg donderdagochtend rond 05.45 uur een noodmelding binnen. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. In de loop van de ochtend werd de kotter door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem.

Bijna 12 uur lang zochten KNRM, Kustwacht en collega’s op zee naar de opvarenden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27) uit Urk, maar zonder resultaat. Mogelijk bevinden de twee zich nog in de boot, zo wordt nu gedacht.

Gewonden bij zoektocht

Twee bemanningsleden van een reddingsboot raakten gisteren gewond bij de zoektocht. Een van de twee had ‘serieuze verwondingen’ aan zijn rug, de ander kneusde zijn ribben. De twee raakten gewond nadat de boot waarop zij zich bevonden in een diep golfdal terechtkwam. 

,,De boot schoot over een golf en viel daarna in een diep dal. Die val was een meter of vijf, een enorme klap’’, vertelt KNRM-woordvoerder Kees Brinkman, ,,Normaal kun je dat met de benen opvangen. Maar in dit geval kwam de boot schuin terecht, waardoor dat niet mogelijk was.’’

Volledig scherm
Met man en macht werd gezocht naar de vermiste Urker vissers. © EPA
 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.