Volledig scherm
Het landgoed in Witharen van de in opspraak geraakte ondernemer Robert-Jan Mastenbroek staat inmiddels te koop voor 1,1 miljoen euro. © Martijn Bijzitter

Advocaat gedupeerden wil schikken met oprichter Dream or Donate: nog geen juridische stappen

UPDATEAdvocaat Royce de Vries zegt nog geen juridische stappen te ondernemen tegen Dream or Donate-eigenaar Robert Jan Mastenbroek. Hij wil namens een groep van ruim tien gedupeerden van de opgeheven inzamelingssite eerst in gesprek met de in opspraak geraakte ondernemer uit Witharen. De Vries hoopt te kunnen schikken.

Schuldeisers vrezen dat Mastenbroek de villa in sneltreinvaart wil verkopen en er dan met de mogelijke winst vandoor gaat, waardoor zij met lege handen achterblijven. De Vries, van het Amsterdamse advocatenkantoor De Vries & Kasem, wil niet zeggen of hij beslag wil laten leggen op het landgoed in Witharen van oprichter Mastenbroek, dat inmiddels te koop staat. ,,Daar ga ik geen uitspraken over doen.’’  Beslaglegging  bemoeilijkt de verkoop van het landgoed ernstig; kopers willen immers geen pand kopen waar beslag op ligt. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat er woensdagochtend nog geen beslag was gelegd. 

Funda

Makelaar Vrieling uit Dedemsvaart verkoopt het landgoed namens Mastenbroek. Het staat sinds gisteren voor 1,1 miljoen euro op huizensite Funda en er staat een verkoopbord voor het landgoed. Foto’s ontbreken bij de online-advertentie, die zouden maandag aanstaande gemaakt worden. Makelaar Mandy de Vries van Vrieling stelt al veel telefoontjes gehad te hebben over de villa, zowel van media als belangstellenden.  Hoeveel? ,,Er is belangstelling voor, daar houd ik het bij.’’ Om te voorkomen dat media en schuldeisers van Mastenbroek massaal komen kijken in de villa screent de makelaar belangstellenden wel vooraf, zegt De Vries. 

Quote

We zitten inmiddels op meer dan tien gedupeer­den, we zijn nu alle gegevens van klanten aan het verzamelen en hun schades aan het inventari­se­ren

Advocaat Royce de Vries

Geen afspraak

De Vries zegt deze week nog contact te hebben gehad met Mastenbroek. ,,Dat verloopt in een goede sfeer, we hopen tot een schikking te komen.’’ Mastenbroek stelt volgens De Vries nog steeds dat hij van plan is om alle gedupeerden die op hun ingezamelde gelden zitten te wachten, schadeloos te stellen. De Vries stelt nog geen bewijs te hebben gezien van Mastenbroeks bewering dat hij gehackt en afgeperst is. ,,Er hebben zich inmiddels meer dan tien gedupeerden aangemeld, we zijn nu alle gegevens van klanten aan het verzamelen en hun schades aan het inventariseren. Het heeft onze voorkeur om de zaak in der minne te schikken. Dat kost minder tijd dan het aanspannen van een langdurig juridisch proces. Veel gedupeerden hebben die tijd ook niet.’’ Wanneer De Vries en Mastenbroek om tafel gaan? ,,We hebben nog geen concrete afspraak.’’ 

Onderzoek

Ondertussen zijn veel gedupeerden wel al naar de politie gestapt om aangifte te doen tegen Dream or Donate en/of eigenaar Mastenbroek. Hoeveel aangiften er inmiddels gedaan zijn is nog onduidelijk. De politie onderzoekt nog altijd of er grond is een strafrechtelijk onderzoek tegen de ondernemer (29) te beginnen. 

  1. Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne
    PREMIUM
    video

    Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne

    Twee achtereenvolgende droge zomers eisen hun tol op landgoed Junne. Vooral de Japanse lariksen zuchten onder het tekort aan water. Veel lariksen op hoger gelegen delen van het bosrijke landgoed bij Ommen zijn door de droogte tijdens het groeiseizoen dood gegaan of verkeren in zeer slechte conditie. Daardoor worden ze vatbaarder voor de lariksbastkever en lopen ook gezonde lariksen gevaar te worden aangetast door dit knagend kevertje, dat vergelijkbaar is met de letterzetter die fijnsparren ruïneert.

Vechtdal