Volledig scherm
© Getty/Dream or Donate

Doneersites: Verbeter toezicht op crowdfunding en regel financiën vooral niet zelf

Verplicht crowdfundingplatforms hun betalingsverkeer uit te besteden aan een externe partij. Zo bied je meer zekerheid aan donateurs en verklein je het risico dat mensen hun geld kwijt zijn. Dit voorstel doen meerdere crowdfundingorganisaties.

Aanleiding is het verdwijnen van doneersite Dream or Donate. Oprichter Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn site is gehackt en dat hij is afgeperst door internetcriminelen. Om daaraan te ontkomen, zag de internetondernemer maar één uitweg: zijn bedrijf en site opheffen. Hij belooft iedereen die via Dream or Donate geld heeft overgemaakt aan een goed doel, terug te betalen. Tientallen gebruikers geloven helemaal niets van het verhaal van Mastenbroek, die nu als Broer Rasta door het leven gaat, en vrezen dat ze kunnen fluiten naar hun geld. De politie legde vandaag beslag op de computers en telefoons van Dream or Donate.

Uit gegevens van Fundwijzer, een organisatie die gegevens van crowdfundingsites bijhoudt, blijkt dat er op 28 augustus ruim 200 projecten via Dream or Donate actief waren. Uit de cijfers kan worden opgemaakt dat er aan deze projecten ruim drie ton is toegezegd op het moment van het offline halen van de site.  

Regelgeving

Quote

Het vertrouwen bij veel mensen is weg. Ik denk dat alle doneersi­tes even een stapje terug moeten doen. Wij merken dat er veel minder doneerac­ties worden opgestart

Niels Wilkens, Doneerdoel

,,Het is de vraag of dit geld wordt terugbetaald. Daarom pleiten wij voor strenge regelgeving op het gebied van betalingsverkeer. Het zou voor elke doneersite een verplichting moeten zijn de geldstromen uit te besteden’’, aldus Niels Wilkens, oprichter van crowdfundingsite Doneerdoel.nl. Wilkens biedt gedupeerden van Dream or Donate korting aan als ze hun inzamelingsactie naar zijn site verhuizen. ,,Op die manier proberen we de mensen een beetje te helpen.’’ Echt storm loopt het nog niet, tot nu toe hebben zich volgens Wilkens twee mensen gemeld die hun actie bij Doneerdoel nieuw leven hebben ingeblazen. 

Doneerdoel ontvangt zelf geen geld van donateurs, maar besteedt dit uit via Online Betaalplatform. ,,Deze betaalservice handelt alle geldzaken af. De commissie die wij vragen, krijgen we ook uitbetaald via Betaalplatform. Zo zijn alle geldstromen goed verzekerd en hoeven donateurs niet te vrezen dat ze financieel het schip ingaan. Het is niet te geloven dat dit bij Dream or Donate niet zo was geregeld én dat het mocht.’’ 

Spelregels

Wilkens en zijn mensen merken dat er deze week flink minder doneeracties worden opgestart. ,,Het vertrouwen bij veel mensen is weg. Ik denk dat alle sites even een stapje terug moeten doen.’’ Wilkens wil binnenkort met zijn collega's om de tafel om de ‘spelregels’ tegen het licht te houden.

Ook crowdfundingplatforms Getfunded en Whydonate zijn voorstander van een stevige controle op de werkwijze van de sites. ,,Investeer in beveiliging, dat doen wij ook. Hierdoor zijn we wellicht wat duurder, maar je hebt dan wel de garantie dat je geld goed terechtkomt. Ook wij beheren de geldstromen niet zelf en dat zou overal zo moeten zijn’’, aldus Alex van Getfunded. 

Keurmerk

Niels Corver van WhyDonate laat weten dat de invoering van een keurmerk ook een stap in de goede richting is om te voorkomen dat geld verdampt. ,,En meer toezicht. Bij crowdfunding voor particulieren bestaat er nog geen toezicht. Dit gebeurt wel bij crowdfunding voor bedrijven, daar ziet de Autoriteit Financiële Markten, AFM, op toe. Een dergelijke controle zou ook bij doneersites moeten worden ingevoerd.’’

Een woordvoerder van de AFM laat weten dat er in Europees verband wordt gewerkt aan wetgeving om toezicht op doneersites mogelijk te maken. ,,Nu is er geen enkel toezicht op sites zoals Dream or Donate, het is wachten totdat Brussel met regelgeving komt’’, aldus een woordvoerder. Volgens hem is het inderdaad verstandig als de platforms het betaalverkeer via een derde rekening regelen. ,,Dat werkt prima. Als alle crowdfundingsorganisaties dit zouden doen, heb je een deel van de oplossing.’’ 

Dream or Donate-oprichter Mastenbroek kondigde aan dat hij zijn landgoed in Witharen gaat verkopen om daarmee gedupeerden terug te kunnen betalen. Daarnaast heeft hij dure spullen zoals een sportauto en een bronzen gorilla te koop aangeboden op Marktplaats.  

Volledig scherm
Dit is het droomhuis van de oprichter van Dream or Donate. © videostill