Dream or Donate-oprichter houdt uitverkoop op Marktplaats: van sportwagen tot bronzen gorilla

videoOndernemer Robert-Jan Mastenbroek uit Witharen, die onder vuur ligt vanwege zijn plotseling opgeheven doneerwebsite Dream or Donate, doet een groot aantal dure spullen in de verkoop. 

Op Marktplaats prijst Mastenbroek, die zich nu bedient van de naam Broer Rasta, onder meer zijn Fisker Karma sportwagen  voor 30.000 euro aan met de wervende tekst: ‘Wil jij in stijl overal aankomen? De hele dag gefotografeerd worden omdat je zo'n toffe auto hebt? De mooiste auto die er bestaat nu voor een wel hele goede prijs.‘ 

Zeemeermin

De in ongenade geraakte internetondernemer plaatste de advertentie op 20 augustus, een week voordat zijn website en bedrijf werden opgeheven. Op diezelfde dag plaatste Mastenbroek nog een reeks advertenties waarin hij designmeubels en prijzige interieuraccessoires aanbiedt. Waaronder een bronzen gorilla op ware grootte, waar hij 2200 euro voor vraagt, een bronzen zeemeermin en antieke stoelen. Bijna alle spullen staan zijn grote woonboerderij in Witharen, die hij anderhalf jaar geleden kocht.

Volledig scherm
Screenshot Marktplaats © Mastenbroek verkoopt onder meer een sportwagen.

Dream or Donate, dat in Zwolle gevestigd was, verdween eerder deze week van de radar. Mastenbroek zegt in een verklaring dat de site werd gehackt en dat hij daarna afgeperst werd door de internetcriminelen. Om daaraan te ontkomen zag hij maar één uitweg: zijn bedrijf en site opheffen. Hij belooft iedereen terug te betalen, maar gedupeerden kunnen geen contact met hem krijgen.

Aangifte

Gisteren kondigde Mastenbroek aan dat hij ook het landgoed in Witharen gaat verkopen om daarmee gedupeerden terug te kunnen betalen. Tientallen mensen die via Dream or Donate geld inzamelden om hun doelen te realiseren vrezen echter het ergste. Zij willen aangifte doen van oplichting. 

Volledig scherm
Enkele van de artikelen die te koop aangeboden worden. © Marktplaats
 1. Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercampings in Vechtdal

  Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercam­pings in Vechtdal

  Op kinderpornosites en -chatrooms had hij zich geprofileerd als iemand die voorkeur heeft voor meisjes tussen vijf en twaalf jaar oud. Maar dat Harry L. (57) afgelopen voorjaar op twee zogenoemde kindercampings in het Vechtdal zich op zijn zachtst gezegd verdacht gedroeg ten opzichte van meisjes, daar moet de rechtbank volgens hem geen kwaad achter zoeken. Hij was slechts op zoek naar een geschikte plek voor de caravan, of wilde gewoon een colaatje drinken.
 2. Cultuurhistorisch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden
  PREMIUM

  Cultuurhis­to­risch Centrum Ommen krijgt nieuwbouw en moet ‘parel van het Vechtdal’ worden

  De droom om één gezamenlijk onderkomen voor de geschiedenis en de streekcultuur van Ommen te realiseren komt steeds dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders hebben de plannen rond en aangeboden aan de gemeenteraad. Het gebouw bij de oude molen Den Oordt wordt platgegooid en eind volgend jaar moet er een nieuw gebouw komen voor het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), de Historische Vereniging en het Toeristen Informatie Punt.

Vechtdal