Volledig scherm
PREMIUM
Robert-Jan Mastenbroek, alias Broer Rasta. © Frank Uijlenbroek

Feit of fictie: wat zijn de beloftes van Dream or Donate-oprichter ‘Broer Rasta’ waard?

videoOprichter Robert-Jan Mastenbroek van het in opspraak geraakte Dream or Donate voelt zich verantwoordelijk voor de chaos die is ontstaan met zijn doneerplatform. Hij zegt suïcidaal te zijn geweest en belooft iedere donatie tot de laatste cent terug te betalen. Wat is die belofte waard?

Robert-Jan Mastenbroek (29), die zichzelf tegenwoordig Broer Rasta noemt, duikt al drie dagen weg voor vragen van journalisten en gedupeerden. Zijn telefoon staat uit, op appjes reageert hij niet en op zijn woonadres in Witharen, bij Ommen, is hij al een paar dagen niet gesignaleerd. Toch laat de in opspraak geraakte internetondernemer van zich horen. Via online communicatiekanaal Slack geeft hij een openhartige verklaring en trekt hij het boetekleed aan.  Wij hebben de belangrijkste delen uit deze verklaring gefactcheckt. Hieronder het resultaat.

  1. Gerben (61) sleurt gehandicapte Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’
    PREMIUM
    Video

    Gerben (61) sleurt gehandicap­te Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’

    Taxichauffeur Gerben van Dam (61) trok vorig zomer in Ommen de 23-jarige Lukas uit Tsjechië van het spoor, net voor de trein uit Zwolle hem zou verpletteren. Een heldendaad, hoewel Van Dam dat zelf in al zijn bescheidenheid anders ziet. Tot zijn grote verrassing werd hij vanochtend in het raadhuis van Ommen opgewacht door familie, werkgever, politici, pers en burgemeesters. En kreeg hij een erepenning. ,,Geweldig. Prachtig mooi.”

Vechtdal