Volledig scherm
Een telefoon met de crowdfundingssite Dream or Donate. © ANP

Recherche onderzoekt aangiftes tegen doneersite Dream or Donate, computers in beslag genomen

UPDATEBij de politie komen aangiftes binnen van mensen die zeggen gedupeerd te zijn door de Zwolse doneersite Dream or Donate. Het crowdfundingsplatform ging woensdag offline en tientallen gedupeerden in heel het land zeggen nog geld te krijgen. De recherche doet oriënterend onderzoek en nam donderdag computers en telefoons in beslag van Dream or Donate.

,,We krijgen aangiftes binnen, alleen is nog niet duidelijk om hoeveel aangiftes het exact gaat”, vertelt woordvoerster Anne Coenen van de politie in Oost-Nederland. ,,Dat komt omdat de aangiftes momenteel overal in het land binnenkomen. Het kan zijn dat mensen bijvoorbeeld bellen naar het Regionaal Servicecentrum en dat er eerst een afspraak gemaakt wordt om de aangifte op te nemen.”

Onderzoek

Omdat Dream or Donate in Zwolle was gevestigd, is de politie-eenheid Oost-Nederland leidend. ,,Onze recherche pakt het op, wij draaien het onderzoek”, vertelt Coenen. Daarbij gaat het nog niet om een officieel strafrechtelijk onderzoek, maar om een oriënterend onderzoek naar de aangiftes om vast te stellen of er sprake is van een strafbaar feit. Coenen: ,,We moeten eerst de aangiftes inventariseren, kijken waar we mee te maken hebben en wat we er mee kunnen. Daarom is het ook zo belangrijk dat mensen daadwerkelijk aangifte doen. Als we de aangiften hebben onderzocht en het blijkt dat er sprake is van strafbare feiten, dan is het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of er wordt overgegaan tot strafvervolging.”

Afgeperst

Donderdag nam de recherche computers en telefoons in beslag van Dream or Donate, zo laat de politie desgevraagd weten. ,,In het kader van het oriënterende onderzoek hebben we deze gegevensdragers in beslag genomen", zegt Coenen.

Dream or Donate-oprichter Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn website is gehackt en dat hij werd afgeperst door criminelen. Hij belooft gedupeerden iedere cent terug te betalen. Ook zegt hij zijn landgoed in Witharen bij Ommen te verkopen om aan zijn schuldeisers te voldoen.

Volledig scherm
Robert-Jan Mastenbroek, oprichter van doneersite Dream or Donate, zegt te zijn gehackt en afgeperst. © privé

In samenwerking met indebuurt Zwolle