DDW: Eindhoven na lichtshow overgedragen aan 2600 designers

EINDHOVEN - Met een klap op een knop werd een lichtshow in werking gezet en daarmee de stad Eindhoven overgedragen aan de circa 2600 designers die deelnemen aan de 18e editie van de Dutch Design Week.

Dat gebeurde vrijdagavond op het Biobased camp; een enorm houten paviljoen op het Ketelhuisplein op Strijp-S in Eindhoven. Dat bouwsel vormt - samen met de andere tijdelijke paviljoens op het plein - een van de centrale plekken tijdens deze designweek die naar verwachting net zoveel bezoekers zal trekken als vorig jaar: rond de 350.000. Mogelijk dat werkzaamheden aan het spoor richting Eindhoven dit openingsweekeinde de DDW wat parten gaat spelen, maar directeur Martijn Paulen verwacht geen grote problemen.

Vóór de openingshandeling buiten, had Paulen eerder in het Klokgebouw al aangegeven waarom designers zo belangrijk zijn: ,,Zij spelen een cruciale rol als het gaat om hoe wij omgaan met bijvoorbeeld ouderen of met boeren. En nee, wij zijn niet naïef, wij zijn inventief, stropen de mouwen op en gaan aan het werk.”

De 2600 vormgevers, studio’s en labels zijn present op meer dan 120 locaties, onder meer op Strijp-S, -T en –R, het centrum, het Campinaterrein langs het kanaal en Sectie-C in Tongelre. Er staan ruim 450 evenementen op stapel, van kleine voordrachten tot grote tentoonstellingen. Ook dit jaar rijden er weer gratis (voor mensen met een kaartje) designtaxi’s en de hop-on-hop-off bussen. Fietsen zijn niet meer op verschillende plekken, wel op het Centraal Station te huur. De DDW loopt tot en met volgende week zondag.

opening Dutch Design Week Eindhoven
Volledig scherm
opening Dutch Design Week Eindhoven © FotoMeulenhof
  1. Rosanne behandelt doodzieke coronapatiënten: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’
    video

    Rosanne behandelt doodzieke coronapa­tiën­ten: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’

    Ze is gewend om met doodzieke patiënten om te gaan, slecht-nieuwsgesprekken te voeren met familie als een naaste komt te overlijden. Maar in tijden van corona is alles anders. Ook voor een ervaren arts als Rosanne Kranenburg, die in het Adrz in Goes werkt. ,,Als ik bij een patiënt langs ga, blijf ik wat langer hangen. Ik wil dan een praatje maken om te weten wie de persoon is die in dat bed ligt.”