Esther Duflo
Volledig scherm
Esther Duflo © AP

Economie zit soms heel dicht bij kunst en cultuur

Rechts van mij zit Harrie Verrijt. Die schrijft over economie, en heeft onder meer ASML in zijn portefeuille. Een bureau verderop zit Peter Scholtes en hij is een alleskunner, met een voorliefde voor DAF. Tegenover mij maakt Lizette van Neer de economieredactie compleet; zij pakt alles aan, maar heeft een lichte voorkeur voor innovatie.

Voel ik mij aan ons bureaublok een beetje een vreemde eend tussen mijn eco-collega’s? Nee, integendeel. Tuurlijk, ze moeten niet gaan beginnen over zeer gecompliceerde begrotingen of de macro-economische ontwikkelingen over dertig jaar, want dan doe ik even oortjes in en luister wat naar muziek. Maar vaker blijkt ook economie onderhevig aan grillen en fratsen, en speelt gevoel een heel belangrijke rol in ontwikkelingen en daarmee zit economie heel dicht bij kunst en cultuur. Meer dan de drie collega’s soms willen toegeven.

Quote

Ik denk dat ik maandag maar eens aanschuif bij het ochten­dover­leg van mijn eco-vrien­den.

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

Maandag kende de jury van de Nobelprijs die voor economie toe aan Esther Duflo, Abhijit Banerjee en Michael Kremer voor hun ‘experimentele aanpak van het verlichten van wereldwijde armoede’. De Frans-Amerikaanse Duflo is pas de tweede vrouw die de prijs krijgt en met haar 46 jaar is ze de jongste. Zij en haar echtgenoot Banerjee – beiden verbonden aan het befaamde MIT (Massachusetts Institute of Technology) werden maandagochtend uit bed gebeld vanuit Stockholm. Zij deed vervolgens het woord, hij was te moe en dook terug het bed in.

In een interview, vlak na die formele bekendmaking, zei Duflo onder meer dat menselijk gedrag vaak onvoorspelbaar is. Alleen daarom al is het noodzakelijk om flink wat tijd door te brengen bij de mensen waar je onderzoek naar doet: ‘Dat je waarneemt hoe zij leven, dat je ziet waarom bepaalde keuzes worden gemaakt, dat je dat vervolgens goed meet en tot slot bedenkt hoe je kunt helpen’. En dat zei een econoom!

Het is vrijwel exact dezelfde werkwijze die designers er op nahouden; kijk vanaf morgen maar naar wat de 18de Dutch Design Week te bieden heeft. Cultuur en economie versmelten meer en meer. Ik denk dat ik maandag maar eens aanschuif bij het ochtendoverleg van mijn eco-vrienden. Misschien is daarmee wel de kiem gelegd van een ED-eco/cultuurredactie. Ha!

  1. Rosanne behandelt doodzieke coronapatiënten: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’
    video

    Rosanne behandelt doodzieke coronapa­tiën­ten: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’

    Ze is gewend om met doodzieke patiënten om te gaan, slecht-nieuwsgesprekken te voeren met familie als een naaste komt te overlijden. Maar in tijden van corona is alles anders. Ook voor een ervaren arts als Rosanne Kranenburg, die in het Adrz in Goes werkt. ,,Als ik bij een patiënt langs ga, blijf ik wat langer hangen. Ik wil dan een praatje maken om te weten wie de persoon is die in dat bed ligt.”