Eten op DDW: een frietje precies met bieterballen

EINDHOVEN - Designliefhebbers moeten ook eten. Waar kunnen ze terecht tijdens de Dutch Design Week?

Even een zak friet pakken. Lekker makkelijk, dachten Yvonne Mesu en Yvonne van den Bovenkamp deze woensdagmiddag op de Dutch Design Week (DDW). ,,Toen zag ik dat de ene friet donkerder was dan de ander. Zag er niet heel smaakvol uit”, zegt Mesu.

De twee vriendinnen bestelden een Frietje Precies. Nu zitten ze samen op een samengebonden stapel houten planken, in de ‘food court’ op het Ketelhuisplein. Rond een ronde bar staan verschillende ‘food trucks’, waaronder dus die frietkraam.

Mix

Mensen bestellen bij Frietje Precies inderdaad geen gewone friet. In de puntzakken zit een mix van aardappel, pastinaak en bataat (zoete aardappel). Al die producten werden geteeld door aardappelboer Jacob van den Borne uit Reusel, in samenwerking met de Provincie.

Frietje Precies is het product van strokenteelt. Door op een akker verschillende gewassen te telen met daartussen bloemenstroken, wordt de bodem minder belast, legt Wim Coenraadts van de provincie uit. Beestjes in de bloemenstroken zorgen voor gewasbescherming. Coenraadts: ,,Plaagdieren worden dan aangevallen door bijvoorbeeld sluipwespen.”

Snacks

Alleen is Van den Borne akkerbouwer. Geen snacks dus bij Frietje Precies. Dan maar een bieterbal bestellen, een paar kraampjes verderop. In een kleine paars met witte tuktuk wappert Karlijn Groenendijk met haar hand de frituurdampen weg.

De bieterbal is een vegetarische bitterbal, voor 70 procent gevuld met rode biet. ,,Voor de rest zit er oude kaas, een uitje, knoflook, peper en zout in”, zegt Groenendijk. ,,Sommige mensen houden niet van de grondse smaak van een biet. Maar ook bietenhaters vinden ‘m vaak lekker.”

Mensen met een lege maag hoeven overigens niet per se naar het Ketelhuisplein. Overal op de DDW is eten te vinden. Van luxe diners bij Piet Hein Eek tot Turkse delicatessen op de Hallenweg. Daar geeft Gülnur Nielen Turkse kookworkshops. Nielen: ,,Turkije is meer dan alleen kebab”

Tour

Vrijdag geeft ‘food designer’ Naomi Jansen zelfs heuse een tour langs allerlei ‘foodconcepten’ van de DDW. Even daarvoor presenteert ‘sweet designer’ en eigenaar van de Pastryclub Jurgen Koens zijn boek met daarin zoete creaties.

Voor vriendinnen Mesu en Van den Bovenkamp is een relatief eenvoudig en Nederlands geschreven Frietje Precies evenwel meer dan voldoende. ,,Eigenlijk is het lekkerder dan een gewone zak friet”, zegt Van den Bovenkamp. Mesu: ,,En zo heb ik meteen mijn groenten voor vandaag binnen.”

Yvonne Mesu (Links) en Yvonne van den Bovenkamp eten een Frietje Precies bij de DDW.
Volledig scherm
Yvonne Mesu (Links) en Yvonne van den Bovenkamp eten een Frietje Precies bij de DDW. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijne