Exclusief

Het beste van de Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van de Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Surfers op Strand Horst: 'Deze wind, daar moet je gewoon even van genieten'

Video,,Als het in de zomer in Nederland, zo hard waait... Ja, dan moet je er wel zijn hoor." Met de vingers stram, de voeten bloot en wetsuited-up trekt Gerald van Kooten zijn surfplank Strand Horst op. Hij is kapot. 

Quote

,,Langer dan tien minuten trek je het niet met deze wind. Het voelt alsof je de hele dag bezig bent. Je moet alle zeilen bij zetten, letterlijk en figuurlijk."

Gerald van Kooten

Bij vlagen

Volledig scherm
Surfers tijdens eerste herfststorm bij Stand Horst © Ruben Schipper

Half Nederland zucht onder de eerste herfststorm van het seizoen, maar op het strand even bovenwinds van Harderwijk glijdt woensdagmiddag een vijftigtal surfers over het water. De snelheid waarmee ze over de witte schuimkoppen op het water schieten is hoog. Het is alleen surfen voor gevorderden op het strand vandaag. 

Een 67-jarige man loopt teleurgesteld het water van het Randmeer uit. Hij trekt zijn surfplank achter zich aan. De Duitser zucht teleurgesteld. ,,Dit kan ik niet meer aan. Harde wind is mooi, maar deze bursts, deze vlagen, dat houd ik niet meer vol."

,,Het is klappen vandaag" grijnst Frank Bergsma. Zijn surfershart geniet van deze wind. Hij verhuurt surfmateriaal bij het strandje, maar druk heeft hij het niet. ,,We hebben maar een paar viers (kleiner surfzeil voor bij harde wind, red.) en als het zo hard blijft waaien kan ik net zo goed sluiten." 

Kitesurfen

Spullen om te kitesurfen verhuurt hij met deze wind niet, dat hebben ze bij Telstarsurf zo afgesproken. Is dat misschien om het ongeval van een aantal jaar geleden waarbij een kitesurfer om het leven kwam? ,,Nee, niet perse. Gewoon vanwege ongevallen in het algemeen. Helemaal veilig is het niet. Als we nu materiaal afgeven, geven we een verkeerd voorbeeld af." 

Een ouder echtpaar -gekleed in lekkere warme windjacks- loopt gearmd uit te waaien langs de kade,  hoofdschuddend te kijken naar de mannen en vrouwen op blote voeten in wetsuits. Van Kooten maakt zich klaar om nog één keer het water op te gaan. ,,Ik moet eigenlijk werken nu, maar je moet hier even tijd voor vrij maken. Ook al is het maar voor 10 minuten."

Veluwe