Maak kennis met onze eindexamenhelden

Columnist Ronald Kamps van de Stentor volgt zestien weken lang vijf examenleerlingen uit de regio. Van zéér nabij, welteverstaan.

Sytse, Joris, Lars, Puck en Tessa. Stentorcolumnist Ronald Kamps zoekt ze de komende maanden op in de regio. Hij gaat naar Hardenberg, rijdt naar Kampen, naar Harderwijk, Zwolle en Deventer om de verschillende verhalen op te tekenen. U ziet als lezer wat de vijf allemaal meemaken.

En met het woord 'allemaal' bedoelen we dus ook letterlijk 'alles'. We zijn erbij als de tanden worden gepoetst. We fietsen mee naar school. Tijdens de laatste les Nederlands krijgen we de laatste tips voor het eindexamen mee. We gaan met ze sporten. Het hele scala.

U zit eerste rang als de diploma's worden uitgereikt. De leerlingen vertellen over hun dromen, hun ambities. De relatie met de ouders wordt aangestipt. Het bijbaantje komt langs.

"Waarom?", vraagt u zich wellicht af. Wel, wij nemen u mee in het dagelijkse - maar niet alledaagse - leven van een examenkandidaat. En we maken het persoonlijk. U maakt kennis met vijf jongeren met een verhaal.

En hieronder staande ze, ten voeten uit.

Korfbal, piano en schepijs

Volledig scherm
© Rob Voss

Joris Jansen (17), havo, Kampen

Kampen is de thuishaven van Joris. Al vijf jaar zit hij daar op het Ichthus College. Zitten is iets wat Joris sowieso veel doet. Hij zit op school, zit op korfbal en achter de piano kunt u hem ook vaak aantreffen. Zittend. Ga er maar aanstaan. De vrije uurtjes die hij nog heeft, besteedt hij aan het scheppen van ijs. Een heerlijk bijbaantje waar hij, het is oneerlijk verdeeld in de wereld, ook nog voor betaald krijgt. Na de zomer wil Joris naar de pabo in Zwolle. Want één ding weet Joris zeker: zitten blijven in havo 5, dat is geen optie.

Dromen van ambulance

Volledig scherm
© Rob Voss

Puck Noever (15), vmbo-tl, Zwolle

Puck heeft een HH, dat is -voor wie het niet weet- een horecahart. Hart voor de zaak, hart voor haar gasten, hard voor zichzelf. Bij De Molen, haar bijbaantje in Hattem, gaat het trapje op, trapje af. Drankje hier, drankje daar. Op haar Zwolse school, het Thomas a Kempis College, helpt ze mee in de kantine. Puck is zo iemand die je er goed bij kan hebben. Lach om de mond, gezellig praatje paraat en handen die altijd uit de mouwen steken. Haar droom is om ooit op een ambulance te zitten. Ja, Puck is iemand met een groot hart.

Blij met twee rechterhanden

Volledig scherm
© Rob Voss

Lars Albregts (16), mavo, Deventer

De wereld zit vol met mensen met linkerhanden. Geef ze, bij wijze van spreken, een hamer en ze schroeven op onorthodoxe wijze, vol overtuiging een schroef in het hout. Nee, dan Lars. Op het gebied van ICT hoef je hem niets te leren. Op zijn 13e zette hij zijn eigen pc in elkaar. De ingrediënten hiervoor: filmpjes kijken op internet en gewoon dóén. Ook op zijn school, De Marke Noord in Deventer, wist men al snel bij wie ze moesten zijn als de livestream van het Glazen Huis het niet meer deed. Het toverwoord, de toverzin luidde dan: "Jongens, wáár is Lars?"

Aan het werk bij oom en tante

Volledig scherm
© Rob Voss

Tessa van Deenen (16), vmbo-kader, Harderwijk

U bent nét te laat om een verjaardagskaart naar Tessa te sturen. Afgelopen maandag, tussen de paaseitjes door, is ze zestien geworden. Op school staat Tessa er goed voor. Een 7,0 voor Nederlands. En Engels, wiskunde en biologie doen daar niet voor onder. Allemaal een 7,0. Tessa wil niet te vroeg juichen - dat heeft ze maandag al gedaan - maar dat kaderdiploma is zo goed als zeker binnen. Vlag uit. Dikke kus van pa en ma. Handjes geven aan de docenten van het Morgen College in Harderwijk en verder. Voor haar zomervakantie heeft ze mooie plannen: werken bij B&B, het bootverhuurbedrijf van oom en tante.

Vliegend naar rechtenstudie

Volledig scherm
© Rob Voss

Sytse Sybesma (18), vwo, Hardenberg

Sytse is de oudste van het stel, 18 lentes oud. Zes jaar lang heeft hij aan zijn toekomst kunnen denken op het Vechtdal College in Hardenberg. Eigenlijk was hij er snel uit. Super-, super-, supersnel. De luchtvaart. Sytse ziet zichzelf al vliegen. Boeing onder de kont, handen aan de stuurknuppel en de zin 'this is your captain speaking' in zijn hoofd. Die plannen staan voorlopig even in de koelkast. Het gaat een rechtenstudie worden in Leiden. Leiden, vlakbij het politieke Haagse hart. Want politiek en Sytse dat lijkt ook 'n gelukkige match. Tja, aan ambities ontbreekt het deze 18-jarige zeker niet.

  1. Invloedrijke Zwollenaar is helemaal niet bezig met lijstjes
    PREMIUM

    Invloedrij­ke Zwollenaar is helemaal niet bezig met lijstjes

    Plek 123. Gefeliciteerd. Jacco Vonhof weet zaterdagochtend even niet waarover dit appje van een zakelijke relatie over gaat. 123? Van welke lijst? Al snel weet de Zwolse ondernemer en voorzitter van MKB Nederland waar het om gaat. De Top 200 van invloedrijkste Nederlanders, samengesteld door de Volkskrant. ,,Grappig’’, reageert hij. ,,Maar voor mij is er maar een positie die er toe doet: de nummer 1 van MKB Nederland. Dat is voor mij de belangrijkste plek, daar wil ik het goed doen.’’