Volledig scherm
© Joost Hoving

'Wat vandaag ook brengt, weet dat ik trots op jullie ben'

EindexamensDe chef van de parlementaire redactie Hans van Soest is vandaag ook nagelbijtend in afwachting van de examenuitslag.

Quote

Het gaat er toch om dat scholieren goed worden voorbereid op vervolg

Soms komt het onderwerp van een commentaar wel erg dichtbij. Zo'n 200.000 scholieren horen vandaag of ze hun middelbareschooldiploma hebben gehaald. Twee van de scholieren die vandaag nagelbijtend naast de telefoon zitten te wachten op de uitslag, zijn mijn dochters. Alle vlaggen met afgedankte schooltassen die vanaf vanmiddag uit de ramen hangen, ontroeren dit jaar daarom meer dan anders.

Net als alle ouders met schoolgaande kinderen zie ik dat het hen niet altijd makkelijk is gemaakt. Exameneisen zijn opgeschroefd, rekentoetsen zijn verzonnen en weer afgeserveerd, nieuwe plannen worden aanhoudend over het onderwijs uitgestrooid waardoor lessen wéér veranderden. 

Vervolgopleiding

Voorstellen om de exameneisen meer op de leerling af te stemmen, laten al jaren op zich wachten. Al in 2004 zei het toenmalige kabinet dat examens gespreid moesten worden afgenomen. Zo kunnen leerlingen alvast snel examen doen in vakken die ze goed beheersen en zich meer concentreren op de eindexamenvakken waar ze moeite mee hebben. Het is nog steeds geen praktijk. 

En vorige maand kwam de scholenkoepel VO-raad wederom met plannen om leerlingen ook toe te staan examen te doen op andere niveaus, zodat bijvoorbeeld vmbo-leerlingen examen kunnen doen in een vak op havo-niveau. Dergelijke plannen worden al jaren gelanceerd, zonder dat ze gemeengoed zijn. Terwijl het leerlingen beter zou voorbereiden op hun vervolgopleiding. Daar gaat het toch om.

En net als alle ouders nu waarschijnlijk doen, wil ik mijn dochters moed inspreken. Lieve meiden, jullie hadden tegenslagen, krabbelden op, werkten soms hard, soms wat minder, leerden meer en meer van het leven en werden met het jaar onafhankelijker. Jullie kwamen als kind van de basisschool en maken als bijna-volwassenen de stap naar een beroepsopleiding. Allemaal sluiten jullie vandaag een deel van jullie leven af. En net als al die andere vaders moet ik daar iets bij wegslikken. Wat vandaag ook brengt, weet dat ik trots op jullie ben. Het komt uiteindelijk allemaal goed, altijd. Ook als het onverhoopt nog een jaartje langer duurt.