Bekijk hier alle uitslagen

De uitslagen zijn binnen: PvdA komt met 6 zetels als grootste partij uit de bus.De VVD volgt met 4 zetels, net als het CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3, ChristenUnie/SGP en D66 2 en 50Plus en Partij voor de Dieren 1. Het is de zowel de PVV als de SP niet gelukt om - vóór de brexit - zetels te behalen in het Europees Parlement. Bekijk hieronder alle uitslagen. 

Europarlement

De twee politieke families die de afgelopen veertig jaar de scepter zwaaiden in het Europees Parlement, raken hun meerderheid kwijt. Zowel de christendemocratische Europese Volkspartij als de sociaaldemocratische (S&D) levert bij de verkiezingen fors in. Groene, liberale en nationalistische partijen worden groter.

Brexit

Na de brexit komt Forum voor Democratie alsnog met vier zetels in het Europees Parlement, in plaats van GroenLinks. Die partij heeft drie zetels en dat blijft zo, ook na de brexit, blijkt uit nieuwe gegevens van de verkiezingsdienst van het ANP.

Ook de PVV krijgt dan alsnog een zetel. Nederland krijgt bij een vertrek van Groot-Brittannië drie zetels erbij in het Europees Parlement. De laatste gaat naar de VVD. 

Opkomst

De opkomst is aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden, toen 42,6 procent naar de stembus ging. Deze keer bracht ongeveer de helft van de kiesgerechtigden een stem uit. De opkomst in de 28 EU-landen lag naar schatting gemiddeld op 50,5 procent, de hoogste 1994, toen 56,6 procent een stem uitbracht. In 1999 was het 49,5 procent. In Nederland kwam ruim 41 procent naar de stembus, tegenover ruim 37 procent in 2014.

In totaal mochten ruim 420 miljoen Europeanen deze week een stem uitbrengen. In vijf lidstaten geldt een stemplicht.

Opkomst per land
Volledig scherm
Opkomst per land © Europees Parlement