Volledig scherm
PREMIUM
Eurocommissaris Frans Timmermans tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen in zijn thuisstad Heerlen. © ANP

De stille opmars van ‘Hans Brusselmans’

OVERWINNING PVDADe enige die níet verrast zal zijn over de verkiezingsuitslag is Frans Timmermans zelf. De PvdA-mastodont is al vijf jaar campagne aan het voeren. Vol overtuiging van zichzelf.

Quote

Ik geloof in Europa omdat ik weet in welke wereld mijn grootou­ders en ouders hebben geleefd

Frans Timmermans

Als minister van Buitenlandse Zaken raakte Frans Timmermans in 2014 een gevoelige snaar. Voor de VN Veiligheidsraad deed hij een oproep aan de internationale gemeenschap om de lichamen van de slachtoffers van de MH17-ramp zo snel mogelijk terug te brengen naar hun geliefden. De speech ontroerde de wereld, Nederland was trots op Timmermans.

Toen hij enkele maanden later in een uitzending van Pauw een pijnlijke opmerking maakte over een zuurstofmasker dat zou zijn aangetroffen bij een MH17-passagier, verloor hij juist weer veel krediet. Op dat moment was Timmermans al gepromoveerd tot eurocommissaris in Brussel. Hij werd de rechterhand van Jean-Claude Juncker, de baas van de Europese Commissie.

En dat smaakt naar meer. Timmermans wil Juncker dolgraag opvolgen. Hij is de Spitzenkandidat van de sociaaldemocraten in het Europees parlement. In zijn stamkroeg in thuisstad Heerlen stelde hij zich afgelopen oktober kandidaat voor de prestigieuze functie. ,,Ik geloof in Europa omdat ik weet in welke wereld mijn grootouders en ouders hebben geleefd’’, sprak Timmermans.

  1. Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

    Grapper­haus en OM: Reis naar Thailand om uitleve­ring coffeeshop­baas wél in goed overleg

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.