Partij van de Arbeid grootste partij bij exitpoll

De PvdA is de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen. De partij van eurocommissaris Frans Timmermans krijgt 5 van de 26 Nederlandse zetels in het Europees parlement, zo voorspelt Ipsos in een exitpoll. VVD en CDA volgen met 4 zetels.

PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans gaat er met de buit vandoor bij de Europese verkiezingen. Volgens de Ipsos-exitpoll kan de PvdA op ruim 18 procent van de stemmen rekenen, goed voor 5 zetels. De VVD wordt tweede met 4 zetels, dat is 1 zetel meer dan bij de vorige Europese verkiezingen. Het CDA krijgt ook 4 zetels, een verlies van 1 zetel.

Forum voor Democratie komt uit het niets met 3 zetels in het Europees Parlement. Dat is minder dan partijleider Thierry Baudet had gehoopt. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was de partij van Baudet nog de grootste van Nederland. GroenLinks wint ook en gaat van 2 naar 3 zetels.

D66, de partij die in 2014 nog de meeste stemmen kreeg, verliest fors. De democraten, onder leiding van van lijsttrekker Sophie in 't Veld, gaan van 4 naar 2 zetels. Ook de PVV zakt fors, van 4 zetels naar 1 zetel. De SP, die opvallend hard campagne voerde tegen PvdA-lijsttrekker Timmermans, verliest een zetel en houdt er nog een over. 50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plekje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.

PVV, SP en 50PLUS nog in spanning

Het gaat er nog wel om spannen of de PVV en de SP in het Europees Parlement blijven vertegenwoordigd. Ook 50PLUS, dat volgens de exitpoll van Ipsos 1 zetel kreeg, verkeert nog een paar dagen in spanning.

Dat blijkt volgens opiniepeiler Maurice de Hond uit tellingen in bijna 750 stembureaus in het hele land. Het weblog GeenStijl had mensen gevraagd aanwezig te zijn op het moment dat de stemmen geteld werden. Op basis van de resultaten kwam het weblog samen met De Hond tot een voorlopige prognose. De Partij voor de Dieren zou volgens hem 1 zetel krijgen, de exitpoll van Ipsos repte nog van 0 zetels.

GeenStijl telde ook bij de vorige Europese verkiezingen. Het CDA kreeg toen een zetel meer dan de stemmentellers hadden voorspeld, D66 een zetel minder.

De Verkiezingsdienst van het ANP komt in de nacht van zondag op maandag met de uitslagen van de Europese verkiezingen.

Volledig scherm
Frans Timmermans © AFP