Lees terug: blog over debat met minister Bruins over spoedhulp

ZiekenhuisdebatVol overtuiging kwam het aanvankelijk niet uit de mond van minister Bruno Bruins, maar hij uiteindelijk zei hij dat hij ‘graag’ bereid is om bij St Jansdal en de curator aan te kaarten dat de huidige medische staf van het ziekenhuis in Lelystad best mogelijkheden ziet om 24-uurs spoedhulp alsnog te regelen. ,,Maar ik heb de zorgaanbieder niet aan een touwtje. Het is en blijft de bieding van St Jansdal".

Minister Bruno Bruins werd woensdagmiddag flink onder vuur genomen door met name oppositiepartijen dat hij zijn belofte acute zorg in Flevoland veilig te stellen, vooralsnog niet waar kan maken. Desondanks prijst hij St Jansdal en de Antoniuszorgroep als zeer serieuze en goede kandidaten voor de overname van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Urk en Emmeloord. ,,Ik ben ook blij dat St Jansdal en Antonius ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de vraag naar zorg nadrukkelijk blijven volgen om de zorg dan ook te breiden.‘’

,,Maar juist dìt is uw kans om de regie te pakken,” zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks. ,,Roep ze aan tafel en laat de medische staf hierover met het St Jansdal praten". ,,Nogmaals, ik heb de partijen niet aan een touwtje, maar ik zal dit bij St Jansdal en de curatoren aankaarten".

Bij met name oppositiepartijen, maar ook bij coalitiepartij D66,  is er grote twijfel of het wel klopt dat er onvoldoende artsen voor de spoedeisende hulp beschikbaar zijn om deze voorziening bij het ziekenhuis in Lelystad in stand te houden.Dinsdagavond moest de minister per brief toegeven dat een ziekenhuis met spoedeisende hulp en acute verloskunde niet mogelijk is bij de doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen. Dat leidde tot woedende reacties, zowel vanuit de lokale politiek in Lelystad en Urk als bij landelijke partijen, omdat Bruins eerder had beloofd zich juist maximaal in te spannen om een volwaardig ziekenhuis in Lelystad te behouden.

Het live-blog hier onder is inmiddels gesloten. Lees de dag terug.

Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD). © ANP

Flevoland