Volledig scherm
MC Zuiderzee in Lelystad © Mischa Massink

Minister bevestigt nogmaals in brief financieel bij te willen dragen aan zorg in Flevoland

Minister Bruno Bruins van VWS wil er via een bijdrage voor zorgen dat er in Flevoland perspectief is op duurzame en toekomstbestendige acute zorg. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bruins reageert hiermee op het bericht van de curatoren om met het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk een doorstart te bewerkstelligen. Bij die doorstart is het behoud van de dure spoedeisende hulp en verloskundige zorg een heikel punt. De minister stelt bereid te zijn daarin financieel te willen bijdragen, mocht dat nodig zijn. Dit liet hij eerder in een debat in de Tweede Kamer ook weten. Hij bevestigt dit nu in de brief. Het zou daarbij gaan om een structurele bijdrage van jaarlijks zo’n 4 miljoen euro voor zowel spoedeisende hulp als acute verloskundige zorg.  Zijn voornemen wil hij volgende week met de Tweede Kamer in een debat bespreken.

Operationeel

Volgens de minister zal het nog enige tijd duren voordat er in de praktijk sprake zal zijn van operationeel doorgestarte zorg bij de MC IJsselmeerziekenhuizen. Zodra er overeenstemming is bereikt over een doorstart, zal er een plan gemaakt worden om de werkzaamheden weer op te bouwen en voort te zetten.

Spoedeisende hulp

De huidige openingstijden van de spoedeisende hulp in Lelystad blijven vooralsnog, tot nader order, tot 6 december gehandhaafd. Dat betekent dat die open is tussen 8.00 en 20.00 uur. Mocht er toch worden overgegaan tot sluiting van deze afdeling, dan wordt dit volgens de minister minimaal drie werkdagen van te voren aangekondigd.