Volledig scherm
afdeling Spoedeisende Hulp MC Zuiderzee. © Foto Freddy Schinkel

Protestactie in Lelystad: raad roept iedereen op zondag ziekenhuis te ‘omarmen’

Iedereen in Lelystad en omgeving die zich betrokken voelt bij het ziekenhuis wordt door de gemeenteraad van die stad opgeroepen zondag het ziekenhuis te ‘omarmen’. Er is  dan een manifestatie waarin de raad uiting wil geven aan de gevoelens in de samenleving en de zorgverleners een hart onder de riem wil steken. 

Ook wil de gemeenteraad het belang van een goede en volwaardige ziekenhuisvoorziening in Lelystad onder de aandacht van de beslissers brengen.

Gisteren werd bekend dat St Jansdal in Harderwijk de zorg van de ziekenhuizen in Lelystad en Dronten gaat overnemen. Een volwaardige 24/7 spoedzorg en acute verloskunde zit niet in de plannen. Ook komt er geen beddenhuis terug.

Teleurgesteld

De Lelystadse gemeenteraad is teleurgesteld dat ‘een volwaardig ziekenhuis’ met functies als spoedeisende hulp en acute verloskunde ‘niet of onvoldoende in de plannen zit’. ,,Ook in de samenleving is de teleurstelling hierover merkbaar.’’ Daarom wil de raad samen in actie komen.

De manifestatie zondag begint om 13.00 uur. Onder andere burgemeester Ina Adema houdt een toespraak. Rond 13.30 uur wordt het ziekenhuis vervolgens ‘omarmd’.

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 1. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland