Volledig scherm
Het Lelystadse ziekenhuis krijgt bij een doorstart ook geen spoedeisende hulp als het aan overnamekandidaat St Jansdal ligt. © Foto Freddy Schinkel

St Jansdal: volwaardige spoedhulp in Lelystad volstrekt kansloos

Minister Bruno Bruins kan zich de moeite besparen het Ziekenhuis St Jansdal alsnog te bewegen volwaardige 24/7 spoedhulp te realiseren in het failliete IJsselmeerziekenhuis in Lelystad. Het Harderwijkse St Jansdal houdt onverkort vast aan het standpunt dat dit niet haalbaar is.

In een reactie op de toezegging van de minister, woensdag,  het ziekenhuis in Harderwijk alsnog te proberen te bewegen een volwaardige spoedhulp (SEH) te realiseren, zegt St Jansdal op dit moment geen mogelijkheden te zien voor een volwaardige SEH, ook al stellen de huidige medische staf en de verpleegkundigen in Lelystad dat er geen sprake is van een personeelstekort voor de spoedzorg. 

St Jansdal: ,,Een volwaardige SEH heeft als gevolg dat er op dezelfde locatie een intensive care, een OK-team, een beddenhuis, een interventieradioloog, een kinderarts, 24/7 radiologie en laboratoriumfaciliteiten nodig zijn. Daarbij is de realiteit dat er te weinig kinderartsen, intensive care artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen zijn, om deze zorg te kunnen leveren. Om deze reden is bijvoorbeeld dit najaar de acute verloskunde in Lelystad gestopt en overgedragen aan de omliggende ziekenhuizen.’’

Knelpunt

Het gaat volgens St Jansdal niet alleen om de vraag of er in Lelystad op dit moment voldoende SEH-artsen werken. ,,Wij verwachten dat het continuïteitsprobleem wat personeel betreft niet op korte termijn opgelost kan worden. In de gesprekken die wij hebben gevoerd met minister Bruins is dit knelpunt uitgebreid aan de orde geweest. Wij hebben de minister gevraagd ons te ondersteunen door eraan bij te dragen dat er voldoende medisch specialisten worden opgeleid om de vacatures te vervullen. Ook hebben we hem gevraagd om mee te denken en bij te dragen aan het aantrekkelijk maken van vacatures in perifere ziekenhuizen voor medisch specialisten,” laat woordvoerder Marsha Borsboom namens St Jansdal in een reactie weten.

Daarnaast geldt volgens St Jansdal dat de kosten van een volwaardige spoedzorg-keten dermate hoog liggen dat die voor een ziekenhuis met de omvang van Lelystad niet gedragen kunnen worden. Wij kunnen daarom onder de huidige omstandigheden geen duurzame kwalitatief goede spoedzorg op locatie in Lelystad garanderen.’’ St Jansdal heeft overigens wel een spoedpost gepland die tussen 8.00 en 22.00 open is voor minder complexe spoedeisende zorg. In de nacht en voor complexere spoedzorg moeten patiënten naar ziekenhuizen in de regio: Almere, Sneek, Heerenveen, Zwolle en Harderwijk.

Martine Visser, voorzitter van de Flevolandse Patiëntenfederatie is niet echt verrast door de reactie van St Jansdal, al had ze eerder op de dag nog een klein beetje hoop dat de minister St Jansdal nog op andere gedachten had kunnen brengen. ,,Ziekenhuis St Jansdal is van het begin af aan helder geweest in zijn standpunt. Maar ik wil wel goed onderbouwd zien waarom een volwaardige afdeling spoedzorg niet kan, want ik heb begrepen dat er ook bieders waren die wél volwaardige spoedeisende hulp in de plannen hadden". 

Jasper Zwiers van de medische staf van MC Zuiderzee in Lelystad wil niet op de uitlatingen van St Jansdal reageren. ,,Wij als medische staf geven er de voorkeur aan dit aan de onderhandelingstafel met de curatoren en St Jansdal te bespreken". Eerder al hadden SEH-artsen in een brandbrief aan de minister gesteld dat er voldoende personeel is voor een volledig toegeruste Spoedeisende Hulp.

Flevoland