Volledig scherm
© ANP

Urk luidt noodklok over acute zorg

Urk moet een volwaardige ambulancepost krijgen. Dat eisen burgemeester en wethouders van Urk, die zich zorgen maken over de acute zorg voor hun inwoners.

De gemeente Urk is ‘enorm teleurgesteld’ in de plannen voor een voortzetting van het failliete IJsselmeerziekenhuis in Lelystad. De doorstart die het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal voor ogen heeft, biedt volgens de gemeente niet de juiste oplossing. Het zal Urk ‘van alle Flevolandse gemeenten het hardst treffen’. Daarover is een brandbrief uitgegaan naar de minister. Daarnaast vraagt Urk de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de komende tijd de aanrijtijden van ambulances nauwlettend te volgen. Die mogen niet oplopen.

Noodzaak

Wethouder Freek Brouwer vreest dat ‘de belofte van acute zorg in de toekomst in deze opzet nooit hard gemaakt kan worden’, zo staat in een gemeentelijke verklaring. Een uitgebreide ambulancevoorziening op Urk is op dit moment een noodzakelijk basisvoorziening, aldus Brouwer. ,,Zo is een ambulance nog meer aanwezig op Urk en kan dus ook nog sneller ter plaatse zijn.”

Ingrijpen

Urk wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat bijhouden of het nu langer duurt voordat er een ambulance ter plaatse is. En eist dat er zo nodig direct ingegrepen wordt. Volgens de gemeente komt de minister binnenkort praten over de situatie. 

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 1. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland