Volledig scherm
In de Zwolse wijk Stadshagen wordt er gewerkt een nieuw tussenstation op het Kamperlijntje: Zwolle Stadshagen. © Freddy Schinkel

Extra parkeerterrein voor nieuw station Stadshagen

Met 42 extra parkeerplekken hoopt de gemeente de te verwachten parkeerdruk bij het nieuwe station Stadshagen te ondervangen.

Het besluit om extra parkeerplekken aan te leggen aan de zuidkant van het station Stadshagen, komt na een oproep begin dit jaar van coalitiepartijen D66, VVD en ChristenUnie en de oppositiefracties Swollwacht en GroenLinks.

De partijen wezen op vergelijkbare stations als Amersfoort-Schothorst die meer dan het dubbele aantal plekken hebben dan de pakweg 100 bij het nieuwe station in Zwolle. Dat laatste zou te weinig zijn voor de verwachte drukte van niet alleen buurtbewoners maar ook forensen die gebruik zullen gaan maken van de nieuwe opstap-halte, aldus de partijen. Bovendien is de verwachting dat het stadsdeel Stadshagen nog zal groeien, zo was de argumentatie richting het college.

Opstapplaats

De gemeente komt de partijen nu tegemoet met een voorstel voor 42 extra plekken aan de zuidkant, om 'de verkeersdrukte aan de kant van Stadshagen te ontlasten en een aantrekkelijke opstapplaats voor forenzen uit de regio te bieden', zo staat in het voorstel dat aanstaande maandag wordt besproken.

,,We gaan de komende tijd monitoren hoe intensief deze parkeerplekken gebruikt worden en dus hoe groot de behoefte is aan parkeerplekken aan deze kant van het station", zegt woordvoerder Marieke Stenfert namens de gemeente. ,,Wanneer de locatie definitief ontwikkeld is, willen we het parkeren goed inpassen op deze plek. In welke vorm dat is, is nu nog niet bekend. Het aantal parkeerplaatsen in de definitieve situatie zal afhangen van de behoefte en het gebruik van het parkeerterrein."

Bouwgrond

Opties voor toekomstige bouwontwikkeling op de plek blijven hiermee open. Eerder werd het aanleggen van parkeerplekken aan deze kant nog terzijde geschoven vanwege de geplande woonwijk de Tippe. Parkeerplekken op deze grond zou betekenen dat er minder huizen gebouwd kunnen worden. Het terrein is pas in de zomer van 2018 voor de aanleg beschikbaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle