Volledig scherm
Het ontwerp van architect Martijn Boelhouwers kreeg bij de welstandcommissie louter lof. © ARTIST IMPRESSIUM

Nieuw station Stadshagen moet vooral rust uitstralen

Hoe doe je dat: een oase van rust creëren op een punt waar het erg druk is? Daar ben je dus architect voor.

Bussen, auto's, fietsen: het wordt straks een drukte van belang rond het nieuw te bouwen station Stadshagen. Maar de halteplaats zélf moet een oase van rust en eenvoud worden. Met veel hout en vooral niet het schreeuwerige geel en rood waar de NS-stations om bekend staan. Dat blijkt uit het definitieve ontwerp van architect Martijn Boelhouwers van buro MA.AN. Bij de welstandcommissie kreeg hij er louter lof voor.

Op de schop

Het Kamperlijntje gaat vanaf juni op de schop. De treinen gaan straks op elektriciteit rijden, Syntus wordt de vervoerder in plaats van de NS en er komt een stop in Stadshagen. De in- en uitstappers kunnen straks een bescheiden stationsomgeving verwachten, met twee overkappingen voor wachtende passagiers. Architect Boelhouwers heeft gekozen voor een 'zwevend' dak met een houten plafond voor een warme en duurzame uitstraling. Houten banken maken het plaatje af.

Het komende half jaar voltrekken zich allerlei werkzaamheden rond de Havezathenallee-Bélvèderelaan. De nieuwe spoorweghalte komt bovenop het Rozenpad - het fietstunneltje tussen Stadshagen en Westenholte. Ernaast komt de nog te bouwen Belvédèretunnel, een extra wijkontsluiting voor verkeer van en naar Stadshagen. Voor bewoners van de Bélvèderelaan betekent het dat ze meer verkeer en asfalt voor de deur krijgen. Maar een slimme inrichting moet ervoor zorgen dat het asfalt niet 'dominant' wordt, zei gemeentelijk projectleider Han Goodijk tegen de welstandscommissie.

Rond het nieuwe station komen op vier plekken fietsenstallingen. De stallingen die voor de omwonenden het meest in het oog springen krijgen geen overkapping om het uitzicht niet te bederven, de andere twee wel.

De parkeerplaats voor auto's krijgt een verharding waar gras doorheen kan groeien zodat ook dit terrein een groene uitstraling behoudt.

In samenwerking met indebuurt Zwolle