Volledig scherm
Julian Lelieveld (m) en Joey Groenbast (r) doen een poging, maar Pieter Langedijk is ontroostbaar nadat Go Ahead Eagles promotie naar de eredivisie is misgelopen tegen RKC Waalwijk. © Erik Pasman

Langedijk beroofd van heldenrol: ‘We zijn in een slechte film beland’

‘Uitbundig juichend, tot de dood toe bedroefd’. De Duitse schrijver Goethe verwoordde ooit exact de tegengestelde emoties die de spelers van Go Ahead Eagles dinsdagavond voelden in de krankzinnige play-off-finale tegen RKC Waalwijk: 4-5.

Pieter Langedijk, die Go Ahead in de 89ste minuut nog op 4-3 had gezet, staart na de misgelopen promotie met holle ogen voor zich uit in de catacomben van de Adelaarshorst. ,,Het was een ultiem scenario, de beslissende treffer maken tegen mijn oude ploeg”, blikt de oud-RKC’er allereerst terug op zijn huzarenstukje.

Poppenkast

,,Ik ben niet iemand die dan niet gaat juichen tegen zijn oude ploeg. Dat vind ik zo’n poppenkast. Ik was door het dolle heen van vreugde en wist van gekkigheid niet hoe ik het moest vieren, zo blij was ik. Ik kreeg bier over me heen en stootte mijn hoofd nog tegen een camera. Het maakte allemaal niet uit. Daar is de eredivisie, dacht ik. Ik zag de huldiging al voor me.”

Maar toen… Langedijk slikt. ,,Dan zie je die bal alsnog aan de andere kant binnenvallen. Het is bijna niet te beschrijven wat er dan door je heen gaat. Het voelt bijna alsof er iemand is doodgegaan, zoveel pijn doet het nu.”

Achtbaan

Een douchebeurt kon daar weinig aan veranderen. ,,Eerst was het opperste vreugde en toen - pats - het diepste verdriet. Het ging in korte tijd echt alle kanten op in deze emotionele achtbaan.” Maar zoveel plotwendingen? ,,Dat verzin je niet. Het lijkt wel of we in een slechte film zijn beland. Onwerkelijk gewoon. Ik ben helemaal leeg, voel me leeg.”

En nu? ,,Vakantie”, verzucht Langedijk. ,,Ik ga naar Colombia, het hele land doortrekken. Maar ik ben bang dat ik ook daar nog wel een paar keer wakker schrik van deze wedstrijd.”