Nadat de politie in café de Kastelein sprak met zoon Jan brachten ze hem naar huis. Agenten vonden het onverstandig om in het holst van de nacht ook meteen een inval te doen.
Volledig scherm
Nadat de politie in café de Kastelein sprak met zoon Jan brachten ze hem naar huis. Agenten vonden het onverstandig om in het holst van de nacht ook meteen een inval te doen. © ANP

Agenten brachten hulp vragende zoon terug naar boerderij Ruinerwold: er was geen acuut gevaar

De ‘ontsnapte’ zoon Jan (25) is vorige week zondagavond door agenten weer bij de boerderij in Ruinerwold afgezet. De politiemedewerkers wilden niet midden in de nacht de boerderij binnen vallen, omdat ze geen idee hadden wat ze zouden aantreffen.

Dat zegt een woordvoerster van de politie. De 25-jarige bewoner Jan meldde zich zondagavond, nu ruim een week geleden, bij café De Kastelein in Ruinerwold. De kroegbaas schakelde de politie in. ,,De melding kwam bij ons rond tien uur binnen. Agenten zijn er direct naartoe gegaan. Ze hebben zeer uitvoerig met de man gesproken.”

Niet halsoverkop

De agenten hebben volgens de woordvoerster meteen begrepen dat er een zeer duidelijke zorgvraag was, waar actie op moest worden ondernomen. ,,Er zouden mensen al heel lang in isolement zitten. Het was duidelijk dat er moest worden ingegrepen. Maar de agenten wilden dat niet halsoverkop doen midden in de nacht. Er moest voldoende mankracht worden geregeld en ook hulpverleners die de juiste zorg konden regelen.”

Geen acuut gevaar

Zoon Jan is die nacht weer bij de boerderij afgezet. ,,De man heeft ons verteld dat hij daar niet in acuut gevaar was. We hebben afgesproken dat we de volgende dag direct weer contact zouden opnemen.” Maar Jan heeft daar niet opgewacht. Hij stond maandagochtend vroeg op het politiebureau in Meppel. Daarna volgde de inval in de boerderij in Ruinerwold, waarbij vader Gerrit Jan V. (67) en vijf jongvolwassenen in een afgesloten ruimte zijn aangetroffen. De jongvolwassenen hebben tegen de politie gezegd dat ze de kinderen zijn van Van D.

De vader en de huurder van het pand, Josef B. (58) zitten vast op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling van de zes jongere bewoners van de boerderij. De politiewoordvoerster benadrukt dat maandag absoluut dezelfde actie was ondernomen als zoon Jan niet naar het politiebureau was gekomen.

 1. Coronacrisis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeenteraad Zwartewaterland
  PREMIUM

  Coronacri­sis kreeg afgelopen maanden voorrang van gemeente­raad Zwartewa­ter­land

  De politiek van Zwartewaterland houdt vanavond, bijna drie maanden na de laatste bijeenkomst, een digitale raadsvergadering. Waar andere gemeenten al eerder met virtuele foefjes het politieke debat draaiende hielden, gelastte een van de zwaarst getroffen gemeenten in ons land een ogenschijnlijke pauze in. Een rondgang langs de fractievoorzitters leert dat er achter de schermen op bescheiden schaal verder is gewerkt. ,,Partijpolitiek is even ondergeschikt gemaakt.”
 2. Zwartewaterland, plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter
  PREMIUM

  Zwartewa­ter­land, platte­lands­ge­meen­te met een sterk industri­eel karakter

  Een plattelandsgemeente met een sterk industrieel karakter. Dat is volgens wethouder Harrie Rietman de kracht van Zwartewaterland. ,,Die verscheidenheid is prachtig maar kan, bij het nemen van grote beslissingen, wel tot tegengestelde belangen en opvattingen leiden’’, zegt hij bij de presentatie van de ontwerp-Omgevingsvisie, die is opgesteld na overleg met veel inwoners en organisaties uit de gemeente.

Kop van Overijssel