Volledig scherm
Gerrit-Jan van D. © Archief

Blijft Gerrit Jan van D. in cel voor het onder dwang vasthouden van zes jongeren in Ruinerwold?

De raadkamer van de rechtbank in Assen bepaalt woensdag of Gerrit Jan van D. (67) en Josef B. (58) langer in voorarrest moeten blijven, zoals het Openbaar Ministerie wil.

De twee zouden zes jongvolwassenen (tussen de 18 en 25 jaar) onder psychische dwang negen jaar hebben vastgehouden op een boerderij in Ruinerwold. De mannen zitten vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen.

DNA

Van D. zou de vader zijn van de jongvolwassenen. Het OM wil met DNA-verwantschapsonderzoek onomstotelijk bewijs krijgen dat het inderdaad zijn kinderen zijn. Dat er twijfel over is komt doordat de kinderen bij hun geboorte nooit aangegeven zijn. Er zijn geen gegevens van hen bekend. Feitelijk hebben ze vanaf de geboorte niet bestaan.

Afgesloten ruimte

Ruim twee weken geleden werden Van D. en vijf jongeren bij een inval aangetroffen in een afgesloten ruimte van de boerderij. Een zesde jonge bewoner (25) had alarm geslagen.

Verdachte Josef B. is de huurder van de boerderij en zakenpartner van Van D. Die laatste verkeert in slechte gezondheid sinds hij een paar jaar geleden een herseninfarct kreeg. De raadkamerzitting in de rechtbank is niet openbaar.

 1. Geld is er voldoende voor schaatsklassiekers in de Kop van Overijssel, nu nog vorst

  Geld is er voldoende voor schaats­klas­sie­kers in de Kop van Overijssel, nu nog vorst

  Het moet eerst gaan vriezen dat het kraakt, maar dan kunnen de organisatoren van grote schaatswedstrijden in de Kop van Overijssel met een gerust hart hun evenement organiseren. De provincie Overijssel heeft besloten bekende evenementen zoals de Overijsselse Merentocht, de Hollands Venetiëtocht en een mogelijk NK op natuurijs, ook de komende jaren financieel te ondersteunen en trekt hiervoor 340.000 euro uit.
 2. Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt
  video

  Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt

  De politie heeft vandaag drie No Surrender-leden opgepakt. De drie mannen, uit Noordwolde en Vledder, worden verdacht van het helen en omkatten van zo’n vijftig gestolen voertuigen. De arrestaties zijn onderdeel van een groot politieonderzoek, waarbij vanmorgen invallen zijn gedaan in vijf panden in Noordwolde, Steenwijk en Vledder. Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen.

Kop van Overijssel