Gerrit-Jan van D.
Volledig scherm
Gerrit-Jan van D. © Archief

Blijft Gerrit Jan van D. in cel voor het onder dwang vasthouden van zes jongeren in Ruinerwold?

De raadkamer van de rechtbank in Assen bepaalt woensdag of Gerrit Jan van D. (67) en Josef B. (58) langer in voorarrest moeten blijven, zoals het Openbaar Ministerie wil.

De twee zouden zes jongvolwassenen (tussen de 18 en 25 jaar) onder psychische dwang negen jaar hebben vastgehouden op een boerderij in Ruinerwold. De mannen zitten vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen.

DNA

Van D. zou de vader zijn van de jongvolwassenen. Het OM wil met DNA-verwantschapsonderzoek onomstotelijk bewijs krijgen dat het inderdaad zijn kinderen zijn. Dat er twijfel over is komt doordat de kinderen bij hun geboorte nooit aangegeven zijn. Er zijn geen gegevens van hen bekend. Feitelijk hebben ze vanaf de geboorte niet bestaan.

Afgesloten ruimte

Ruim twee weken geleden werden Van D. en vijf jongeren bij een inval aangetroffen in een afgesloten ruimte van de boerderij. Een zesde jonge bewoner (25) had alarm geslagen.

Verdachte Josef B. is de huurder van de boerderij en zakenpartner van Van D. Die laatste verkeert in slechte gezondheid sinds hij een paar jaar geleden een herseninfarct kreeg. De raadkamerzitting in de rechtbank is niet openbaar.

 1. Gemist? Vechtende steenmarters in Colmschate, brandstichter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Gemist? Vechtende steenmar­ters in Colmschate, brandstich­ter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Je bent ze liever kwijt dan rijk als ze zich rondom je huis begeven: steenmarters. De dieren richten veel schade aan, terwijl je ze overdag amper ziet. In Colmschate lieten twee steenmarters zich deze week wel overdag zien, tijdens een potje vechten in een woonwijk. Het verhaal over de vechtende steenmarters was een van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard is. Een overzicht van nog meer verhalen die het teruglezen waard zijn:
 2. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
  PREMIUM
  Vraag bij het nieuws

  Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

  Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.

Kop van Overijssel