De toegangspoort van begraafplaats Kranenburg
Volledig scherm
De toegangspoort van begraafplaats Kranenburg © Kranenburg

Crematie moeder Ruinerwold gezin staat bij crematorium in Zwolle te boek als ‘bijzonder dossier’

De crematie van de in 2004 overleden moeder van het verborgen Ruinerwold gezin, is door de familie destijds voor de buitenwereld strikt geheim gehouden. Dit blijkt uit onderzoek van De Stentor. Het crematorium in Zwolle kreeg de opdracht dat geen enkel detail aan derden mocht worden verstrekt. ,,De crematie staat bij ons te boek als ‘bijzonder dossier’”, zegt de directeur Fons Bergman van Crematorium Kranenburg. 

Een crematie geheim houden is een uitzonderlijk verzoek volgens de directeur van het crematorium en de Landelijke Vereniging van Crematoria. 

Lange tijd was onduidelijk waar de vrouw, die stond ingeschreven onder de naam Hye Jin Moon, is gebleven. Na de inval in de boerderij doen de wildste geruchten de ronde over de vrouw. Zij zou begraven liggen in de tuin in Ruinerwold of in Hasselt, waar het gezin tot 2004 woonde. Van die spookverhalen blijkt niets te kloppen. Vorige week is crematorium-directeur Bergman ook benaderd door de politie die de zaak-Ruinerwold onderzoekt.

Wereldnieuws

Het ‘schuilgezin’ in Ruinerwold is al weken wereldnieuws. In een boerderij in deze Drentse plaats bleken jarenlang zes jongeren en Van D. geleefd te hebben. Het zestal stond niet ingeschreven in de burgerlijke stand. Nadat één van de jongeren in de plaatselijke kroeg zijn verhaal deed, viel de politie de boerderij binnen. Van D. en klusjesman Josef B. werden opgepakt.

Ernstig ziek

Deze week besliste de rechter in Assen dat vader Van D. en B. nog zeker drie maanden vast blijven zitten. Ze worden verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling (door het benadelen van de gezondheid van anderen) en witwassen. Justitie voert dna-onderzoek uit om te kijken of Van D. werkelijk de vader is van de zes meerderjarige kinderen die ook in de boerderij werden aangetroffen. Vrienden van Van D. omschrijven hem juist als een liefdevolle vader die het beste met zijn kinderen voorhad.

Vaststaat dat de moeder van het gezin in 2004 is overleden aan een ernstige ziekte. Volgens het Openbaar Ministerie is echter niet zeker wat er met haar lichaam is gebeurd, maar een woordvoerster kan vanwege beperkingen niet ingaan op concrete vragen rond het onderzoek naar de moeder.

Volledig scherm
© Wilbert Bijzitter
  1. Gemist? Vechtende steenmarters in Colmschate, brandstichter Ermelo zet zichzelf in de fik

    Gemist? Vechtende steenmar­ters in Colmschate, brandstich­ter Ermelo zet zichzelf in de fik

    Je bent ze liever kwijt dan rijk als ze zich rondom je huis begeven: steenmarters. De dieren richten veel schade aan, terwijl je ze overdag amper ziet. In Colmschate lieten twee steenmarters zich deze week wel overdag zien, tijdens een potje vechten in een woonwijk. Het verhaal over de vechtende steenmarters was een van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard is. Een overzicht van nog meer verhalen die het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Zwolle