Een tekening van de 67-jarige Gerrit Jan van D. op zijn Facebookpagina. Op de achtergrond de boerderij in Ruinerwold.
Volledig scherm
Een tekening van de 67-jarige Gerrit Jan van D. op zijn Facebookpagina. Op de achtergrond de boerderij in Ruinerwold. © Rob Engelaar

‘Vader’ en klusjesman langer vast in zaak rond ‘spookgezin’ in boerderij Ruinerwold

videoGerrit Jan Van D. (67) en Josef B. (58) blijven 90 dagen langer vast zitten. De twee verdachten in het onderzoek naar het ‘spookgezin’ in Ruinerwold mogen daarbij geen contact hebben met de buitenwereld.

Tip: Lees in ons dossier alles over deze zaak.

Dat heeft de raadkamer van rechtbank in Assen vandaag achter gesloten deuren bepaald.  De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is om vermeende vader Gerrit Jan van D. en zijn zakenpartner Josef B. nog minimaal negentig dagen vast te houden. Ze worden verdacht van langdurige vrijheidsberoving van zes jongeren in een boerderij in Ruinerwold.

Schouw

Het gaat volgens persrechter Marcel Wolters (zie video hieronder) om een feit, waarvoor vanwege de lange duur, een gevangenisstraf van 12 jaar of meer kan worden opgelegd. Het bezoek dat de rechtbank woensdag bracht aan de boerderij in Ruinerwold stond los van de beslissing, zegt persrechter Marcel Wolters. „Dat heeft ermee te maken dat de boerderij werd verhuurd. De eigenaar zal binnenkort de zeggenschap over het pand terugkrijgen.”

Beveiliging

Sinds de inval op 15 oktober wordt de boerderij beveiligd. Niemand kan zonder toestemming het terrein op of af. „Dat houdt op enig moment op”, aldus Wolters. De rechtbank wilde de situatie ter plekke met eigen ogen bekijken, om op die manier een goede indruk te krijgen. De persrechter zegt dat het vrij zeldzaam is dat de rechtbank in dit stadium van het onderzoek een schouw neemt op een plaats delict.

Leden van de rechtbank nemen zelf een kijkje bij de boerderij in Ruinerwold.
Volledig scherm
Leden van de rechtbank nemen zelf een kijkje bij de boerderij in Ruinerwold. © ANP/WILBERT BIJZITTER

Vrijheidsberoving

Van D. - die zegt de vader te zijn van de gevonden jongeren in de boerderij - en klusjesman B. worden onder andere verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling. Dat laatste zou met name gebeurd zijn door het in gevaar brengen van de gezondheid van de jongeren. In de boerderij is bovendien een grote som geld gevonden, waarvan de herkomst onduidelijk is. Van D. en B. worden daarom ook verdacht van witwassen.

Geen contact

Beide verdachten blijven ‘in alle beperkingen’. Dat houdt in dat ze enkel met hun advocaat contact mogen hebben en zelfs geen radio mogen luisteren, geen televisie mogen kijken en geen krant mogen lezen.

Josef B. huurde de afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold waar de politie Van D. en vijf jongeren (tussen 18 en 25 jaar) in een afgesloten ruimte vond. Een zevende bewoner, een 25-jarige man, was ontsnapt. Volgens hem werden de vijf anderen en hij sinds negen jaar tegen hun wil vastgehouden in het pand in Ruinerwold.

Huurcontract

Het echtpaar dat eigenaar is van de boerderij en het pand verhuurde aan Josef B., zit naar eigen zeggen nog met ‘duizend vragen’. Ze laten desgevraagd weten dat zij niet op de hoogte waren van de schouw en geen idee hebben wanneer zij zelf het terrein weer op kunnen. Ook vragen de eigenaren zich af of het huurcontract met B. zomaar kan worden opgezegd. 

Verklaring

De zes jongeren hebben allemaal verklaard dat zij kinderen zijn van Van D. Familieleden van de 67-jarige verdachte, onder wie drie oudere kinderen van Van D., zijn hierover gehoord. De drie zijn het gezin ontvlucht, heeft de familie van Van D. eerder in een verklaring aan de media bekendgemaakt. Dat was waarschijnlijk nog voor Van D. en de zes zich vestigden in Ruinerwold.

Kop van Overijssel