Volledig scherm
Petacchi in 2013. © Cor Vos

Van doping verdachte Petacchi stopt voorlopig als commentator

Dopingverdachte Alessandro Petacchi zal bij de Giro d’Italia niet meer te horen zijn als commentator bij de RAI. De oud-topsprinter heeft zijn baan bij de Italiaanse televisiezender voorlopig opgezegd, om zijn onschuld te bewijzen. ,,Ik heb die dokter nooit ontmoet of gesproken”, zei de Italiaan, die ervan wordt beschuldigd tussen 2012 en 2013 klant te zijn van de omstreden sportarts Mark Schmidt.

Petacchi is één van de vier (oud-)wielrenners die woensdag door de internationale wielerbond UCI geschorst werden wegens mogelijke betrokkenheid bij de bloeddopingzaak Operation Aderlass.

De inmiddels 45-jarige Petacchi, die meer dan veertig etappezeges boekte in de drie grote ronden, gaat met zijn advocaat om de tafel zitten om over zijn verdediging te praten. De toch al niet onomstreden Italiaan - hij kreeg al eens een dopingschorsing van een jaar aan de broek - houdt vast aan zijn onschuld.

  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.