Volledig scherm
De handgranaat aan de deur van Café Bruut in de Voorstraat in Zwolle. © Foto Frans Paalman Zwolle

Politie weet nog steeds niet of Zwolse granaat echt is

Of de gisteren aangetroffen granaat aan de deur van café Bruut in Zwolle ook een echte granaat was, is nog steeds niet officieel vastgesteld. ,,Daar is nog geen duidelijkheid over", aldus politiewoordvoerder Jan Thijs van Hemmen.

De politie communiceerde zelf gisteren consequent over een aangetroffen granaat, maar hield daarnaast de hele dag een slag om de arm, door het niet officieel te bevestigen. ,,Het wordt onderzocht", zegt Van Hemmen. ,,Ik heb daar nog steeds geen duidelijkheid over, maar wij gaan nog steeds uit van een daadwerkelijke granaat. Tot die tijd gaan we uit van een explosief en daar handelen we dan ook naar."

Maar de EOD'ers van Defensie moeten toch wel een echte granaat kunnen herkennen? ,,Misschien weten zij het ook al wel. Maar dan moeten ze het nog met ons communiceren."

  1. Cafébaas Bob: ‘Gemeente Zwolle laat toch Bibob-onderzoek naar mij doen‘
    PREMIUM

    Cafébaas Bob: ‘Gemeente Zwolle laat toch Bi­bob-onderzoek naar mij doen‘

    De gemeente Zwolle laat alsnog het landelijke bureau Bibob een nader onderzoek doen naar café Bruut. Dat staat volgens eigenaar Bob Kooistra in een mail die hij zaterdag van de gemeente heeft ontvangen. Burgemeester Henk Jan Meijer wil volgens hem de aangevraagde horecavergunning op dit moment niet verlenen omdat er nog te veel twijfels zijn. ,,Als gevolg van die twijfel heeft hij het onderzoek uitbesteed aan het landelijke bureau Bibob’’, zegt Kooistra.

In samenwerking met indebuurt Zwolle