Wapenexpert: granaat aan deurklink Zwolse café is echt

videoWapenexpert Ad van Riel is er 100 procent van overtuigd dat de granaat die in Zwolle is gevonden, een echte is. ,,Het gaat om een exemplaar uit het voormalige Joegoslavië. Die dingen zijn in overvloed op de illegale markt aanwezig. Ze kosten enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Niet heel duur dus…”

Op verzoek van de Stentor heeft Van Riel, directeur van REASeuro, naar de foto van de ‘Zwolse granaat’ gekeken die vanochtend werd gevonden aan de deur van Café Bruut. ,,Dit is zeker geen speelgoedgranaat”, zegt hij stellig. Volgens hem gaat het om een M75; een explosief dat bij de oorlog in Joegoslavië werd gebruikt. 

,,Na het uiteenvallen van dat Oostblokland zijn er een heleboel granaten in omloop gekomen. Die werden dan gevonden op verlaten terreinen in Joegoslavië, waar ooit militairen zaten.” 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Handgranaat aan de de deur van Café Bruut in de Voorstraat. © Foto Frans Paalman Zwolle

Levensgevaarlijk

Deze munitie is levensgevaarlijk, zegt Van Riel. ,,Dit is een zogenoemde scherfgranaat, bedoeld om te verdedigen. Na ontploffing vliegen de scherven in het rond. Je ziet dat criminelen vaak het vertragingsmechanisme er uit halen, waardoor ze razendsnel af kunnen gaan. Vooral als leken er mee omgaan, is dat extreem gevaarlijk. Ook voor de criminelen zelf trouwens.”

Afpersen

De expert heeft de afgelopen maanden vaker gezien dat granaten bij horecazaken werden achtergelaten. ,,Het is een middel om af te persen.” Volgens Van Riel hoeft iemand die een granaat wil kopen, niet heel erg zijn best te doen. ,,Daar heb je geen intelligentie voor nodig. Een beetje speuren op het dark web en het lukt iedereen.” 

Het dark web is een onderdeel van het wereldwijde web dat niet rechtstreeks vindbaar is voor de zoekmachines. Daarom is het populair onder criminelen, die stiekem illegale spullen verhandelen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle