Volledig scherm
© Frans Paalman

Café Bruut wil rekening vorige sluiting alsnog bij gemeente Zwolle neerleggen

Uitgerekend nu café Bruut in Zwolle opnieuw twee weken dicht is na weer een granaatdreiging treffen eigenaar Bob Kooistra en de gemeente Zwolle elkaar morgen in de rechtszaal. 

Inzet: de rechtmatigheid van de vórige sluiting in 2018/2019 die maandenlang duurde. Bruut kon al die tijd geen uitgaanspubliek ontvangen en liep dus veel omzet mis. Het bedrijf vindt dat (een deel van de) rekening daarvan bij de gemeente thuishoort en wil dat alsnog via de rechter afdwingen. 

In oktober 2018 hing voor de eerste keer een granaat aan de deur bij het bedrijf. Daarna moest de uitgaansgelegenheid lang dichtblijven op last van de toenmalige burgemeester Henk Jan Meijer. 

Eerst vanwege veiligheidsredenen na de vondst van de granaat, daarna omdat Bruut niet langer open mocht zijn zonder vergunning. De aanvraag voor een drank- en horecavergunning liep namelijk nog ten tijde van de granaatvondst en aan de gedoogconstructie van het open zijn zonder vergunning kwam abrupt een einde na de granaatvondst. Eerst wilde de gemeente een onderzoek laten doen naar mogelijk criminele activiteiten rond het bedrijf en diens medewerkers.

Voorwaarden

Uiteindelijk duurde het tot mei 2019 voordat Bruut weer open mocht. Aan de vergunning verbond de gemeente een aantal voorwaarden. Zo moesten verschillende personeelsleden vertrekken en moest mede-eigenaar Marijn de Jong zijn aandelen van de hand doen.

De rechtmatigheid van de sluiting is inzet van de rechtszaak die dinsdag bij de rechtbank in Zwolle behandeld wordt, zegt advocaat Joshua Perquin van Bruut. Hij zegt dat er ook nog procedures volgen over de duur van de sluiting en over de vraag of de gemeente wel allerlei voorwaarden had mogen verbinden aan de vergunningverlening. Mocht de rechter in het voordeel van Bruut beslissen, dan kan dat een basis zijn om schadevergoeding te eisen.

Dreiging

Vorige week, na de vondst van wederom een granaat, besloot burgemeester Peter Snijders dat Bruut twee weken dicht moet blijven uit openbare orde-overwegingen. Deze nieuwe ontwikkeling staat los van de rechtszaak, maar het laat volgens Perquin wel zien hoe ‘makkelijk‘ het is om een horecaondernemer te beschadigen met zo'n actie. ,,De dreiging is eigenlijk niet de granaat zelf, maar de reactie erop van de burgemeester: sluiting."

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

In samenwerking met indebuurt Zwolle