Volledig scherm
PREMIUM
Margreet Zoer coördineerde dinsdag de brandweermensen tijdens de inzet bij de brand bij Karwei. © Rob Voss

De brand bij Karwei in Apeldoorn van minuut tot minuut: een kijkje achter de schermen bij de brandweer

Wat er voor de schermen gebeurde tijdens de brand van afgelopen dinsdag bij Karwei, heeft iedereen kunnen zien. Maar wat gebeurt er achter de schermen, vanaf de eerste brandmelding bij de meldkamer tot het vertrek van de laatste brandweerwagen? Margreet Zoer had als hoofdofficier van dienst de leiding over de brandweer tijdens het incident en legt uit.

10.23 uur. Op de meldkamer aan de Europaweg in Apeldoorn komt een melding binnen van een rookmelder in de Karwei in Apeldoorn-Noord. Het brandalarmsysteem staat rechtstreeks in verbinding met de meldkamer. De centralist belt direct de locatie.

Bijna tegelijkertijd komt er ook een melding van een handmelder binnen: iemand  heeft een klein glazen ruitje ingeslagen om brand te kunnen melden. Dat is voor de meldkamer het signaal dat er daadwerkelijk brand is. Een tweede centralist alarmeert de brandweer, in dit geval is dat Post Centrum in Apeldoorn.

Ondertussen is de eerste centralist aan het bellen met het personeel in de bouwmarkt, om een beeld te krijgen van hoeveel mensen er binnen zijn en of de ontruiming is gestart.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn