De dag na de brand in Apeldoorn: daar komen de kijkers

VIDEO EN UPDATEOpruimen en onderzoek doen, is deze woensdag het credo op het terrein van bouwmarkt Karwei in Apeldoorn, die dinsdagochtend in vlammen opging. Het publiek wil daarvan graag getuige zijn. In een stoet rijden kijkers al fotograferend langs de restanten van het gebouw.

Tot dinsdagavond laat is de brandweer bezig geweest met slopen en afblussen. Ook is begonnen met het onderzoek naar de oorzaak van de brand. ,,De brandonderzoekers kunnen vandaag verder gaan met hun werk’’, zegt woordvoerder Cor van der Groef van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. ,,Nu is het opruimen en onderzoek doen.’’

Verhaal gaat verder onder foto

Volledig scherm
De Karwei de ochtend na de brand. © Maarten Sprangh

,,Het smeult nog steeds’’, weet Van der Groef. De VNOG-woordvoerder verwacht dat de Apeldoornse brandweer nog de hele dag bezig is op het terrein van de bouwmarkt.

Het terrein is afgezet met hekken en de beveiliging van het terrein is volgens Van der Groef besproken met de politie. De zwartgeblakerde resten trekken woensdagochtend veel nieuwsgierigen naar de Laan van Dierenriem.

Verbazing

Eén van hen is John de Groot. Zijn mond valt open van verbazing als hij rook uit de puinhopen ziet komen. ,,Het staat nog in de hens.” Op de constatering dat dat geen kwaad kan, reageert de Apeldoorner gevat. ,,Ach, veel kan er ook niet meer vernield worden.”

Bij autobedrijf Van Zeist, de directe buurman van de Karwei, is men ondertussen weer over gegaan tot de orde van de dag. Vrijwel direct na de brand moest de Mitsubishidealer op last van de brandweer de rest van de dinsdag dicht. ,,Zelf hebben we de auto’s die aan de kant van de Karwei stonden weggesleept. We hebben vandaag eigenlijk alleen wat extra poetswerk”, zegt  directielid Marieke van Zeist, terwijl in de zaak een ventilator staat te draaien. Om de rooklucht tegen te gaan. Maar eigenlijk valt het wat dat betreft wel mee.

Paraplu's

Rond half drie 's middags is het op de rampplek nog altijd een komen en gaan van nieuwsgierige mensen. Van ouders met kinderen tot zakenlieden. Omdat het is gaan miezeren staan ze onder een paraplu te kijken naar de resten van wat tot gisterochtend de Karwei was. Aan de andere kant van het hek voeren brandweerlieden overleg. Ze zijn met twee voertuigen aanwezig, maar nageblust wordt er op dat moment niet.

Volledig scherm
Rond half drie trekt de afgebrande Karwei nog altijd veel bekijks. © Arnoud Heins
Volledig scherm
Karwei Apeldoorn © Hanne Koops
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn