Deskundigen: ‘Brand in Apeldoornse Karwei door gebrek aan regels onnodig geëscaleerd’

videoDeskundigen pleiten voor nieuwe regels zodat branden als die in de Karwei in Apeldoorn niet opnieuw onnodig escaleren. Dat de bouwmarkt gisteren razendsnel afbrandde, noemen deskundigen volkomen logisch. Scheidingswanden en een sprinklerinstallatie ontbraken, zoals bij meer grote gebouwen op industrieterreinen. 

- Lees hier ons dossier over deze brand bij Karwei - 

Risico-expert Jurjen Burghgraef verbijt zich bij het zien van de beelden van de verwoestende brand in Apeldoorn. ,,De brandweer heeft geen schijn van kans bij een brand in dit soort grote bedrijfshallen”, weet hij.

Burghgraef voert onafhankelijke risico-inspecties uit en is niet verrast door de razendsnelle uitbreiding van de vlammenzee. Volgens de gemeente Apeldoorn bestond het gebouw, ruim 7.000 vierkante meter, uit één compartiment en was er geen sprinklerinstallatie aanwezig. 

Verhaal gaat door onder de foto.

De bestrijding van de brand in Apeldoorn.
Volledig scherm
De bestrijding van de brand in Apeldoorn. © Stefan Verkerk

Veiligheid in orde

Toch voldeed het aan de regelgeving die tijdens de bouw van het pand in 2005 van toepassing was. ,,De regelgeving staat dit toe, omdat alleen oog is voor de veiligheid. Hoewel dat in orde was, kunnen vlammen door de manier waarop dit soort hallen zijn gebouwd zeer snel om zich heen slaan. Dat is een slechte zaak.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn