Volledig scherm
© Matthias Sander

Personeel Karwei zag meteen dat er geen redden aan was

Het personeel van de Karwei die dinsdag in Apeldoorn uitbrandde, heeft het vuur ontdekt op de houtafdeling in de bouwmarkt. Meteen was al duidelijk dat zelf blussen geen zin had: er was geen houden meer aan, schetst vestigingsleider John van Olst.

Het is een heel klein gelukje bij een fors ongeluk: het was op dat moment zeer rustig in de Karwei aan de Laan van de Dierenriem. Na de drukte van het koopjesweekend rond ‘black friday’ brachten nu maar weinig mensen een bezoek aan de bouwmarkt.

Oefening

Daarnaast waren er slechts zo'n zes personeelsleden aanwezig. Toevalligerwijs heeft het Karwei-personeel onlangs nog een ontruimingsoefening gehouden. Het verlaten van het pand verliep ook nu het er echt om ging, goed.
Van Olst zelf was overigens net elders toen de ellende uitbrak in zijn filiaal. Onderweg naar een afspraak buiten de plaats keerde hij onmiddellijk terug, maar kon ter plekke slechts ook constateren dat er niets meer te redden was.

Van Olst is een jaar geleden gevraagd dit filiaal te leiden. ,,Het is ons paradepaardje, zo’n beetje de grootste van Nederland. Toen ik van de brand hoorde ging er van alles door me heen. ‘Morgen geen werk meer’, in de eerste instantie. En ‘hoe zou het met de mensen gaan?’ Ik ben naar ze toegegaan en probeerde ze gerust te stellen. Hoe het met ze gaat? Wisselend. Voor de mensen die het hebben meegemaakt is het lastig. Het is onwerkelijk voor ze. De brand sloeg heel snel om zich heen. Binnen de kortste keren stond alles in lichterlaaie. Op 6 november hebben we een ontruimingsoefening gedaan. Dat is niet voor niets geweest. Je denkt het nooit nodig te hebben, maar het blijkt anders.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn