Volledig scherm
Internationale Hanzedagen 2017 Kampen op zaterdag. (Koggewerf) Niet iedereen overleefde de HanzedagenFoto Freddy Schinkel, IJsselmuiden © 150617 © Freddy Schinkel

'Geweldige Hanzedagen' vindt organisator Niek van der Sprong

,,Geweldig", is zondagmiddag de eerste indruk van organisator Niek van der Sprong over de Hanzedagen in Kampen. ,,Het programma pakte uit zoals verwacht."

Op de prangende vraag hoeveel bezoekers de Hanzedagen trok, had Van der Sprong geen antwoord. ,,Het leek rustig in de stad, omdat het festivalgebied zo uitgebreid was", is hij bekend met een veelgehoorde opmerking. ,,Qua drukte is het voor mij geen uitgangspunt of je over de hoofden kunt lopen. Wel of verschillende onderdelen makkelijk te bereiken zijn en bezoekers kunnen meegenieten zonder te dringen en te duwen. Dat was het geval."

Uitdaging

,,De Internationale Hanzedagen is een bijzonder fenomeen met allerlei verschillende invalshoeken. Cultuur, muziek, historie, nostalgie en scheepvaart. Alle elementen moesten terugkomen, dus werd de hele stad gebruikt. Dat was een hele uitdaging, maar het is aardig gelukt. Het is voor bezoekers moeilijk kiezen, maar ook niet elke doelgroep hoeft alles te zien."

Guido's Orchestra

Hoogtepunt was voor Van der Sprong het openingsconcert op donderdagavond. ,,Met Guido's Orchestra hadden we een spetterende opening met veel lokale inbreng door Vuur & Vlam en een lokaal samengesteld koor", aldus de organisator. ,,Kampen kon laten zien wat zij in huis had. Het kwam goed uit de verf en dat zette voor mij de toon voor de dagen die volgden."

Fietsers

Een verbeterpunt voor de volgende keer? ,,Het is een eenmalig feest. Dat maakt het apart, want je kunt het niet overdoen", concludeert Van der Sprong. ,,Hoe om te gaan met fietsers vond ik lastig. Op verschillende plekken reden ze nu zo, bam, de stad in. Dat maakte soms een rommelige indruk."