Jolanda was op haar 8ste slimmer dan haar ouders: ‘Ze wisten niet hoe ze voor me moesten zorgen’

videoJolanda Doornbos (38) uit Zwolle groeide op bij twee verstandelijk beperkte ouders en dat liet diepe sporen na. Voor haar eigen verwerking en om anderen te helpen, schrijft ze een boek over haar leven. ,,Ik begrijp dat gezegd wordt dat sommige mensen geen kinderen mogen krijgen. Maar ik ben blij dat ik er ben.”

7 reacties

 • Riet Schut

  2 maanden geleden
  Wat een moedige dochter ben je.... Je hebt zo gestuurd op het goede... En als beloning heb je alsnog je moeder gekregen.... Wat fijn
 • L.J.H. Jonkeren

  2 maanden geleden
  Verstandelijk beperkte mensen kunnen geen kinderen opvoeden zoals het moet zijn. Het gaat niet om recht op kinderen maar om rechten van het kind op een goede opvoeding. In dit soort situaties zou er veel meer begeleiding moeten zijn.
 • Pavla Janssen

  2 maanden geleden
  Julius Bruins wat jij hier schrijft is echt ongelooflijk. Als jij je kinderen zo opvoed, man man. Ze hebben ook recht net als jij ook al zijn ze anders. Het is met veel kinderen goed gekomen en dat lees je hier. Niet alleen in deze verhaal maar ook echt met andere mensen. Hoe vaak zie je niet normale mensen kinderen hebben die geen goede opvoeding hebben? Veel vaker dan met deze mensen. Dan is er helemaal niemand meer op de wereld als iedereen diet wat jij zegt!!. Triest ben jij.
 • M Ottens

  2 maanden geleden
  Wat een mooie vrouw. Ondanks alles voel je gewoon de liefde voor haar ouders. Ik lees nooit dit soort boeken maar ik denk dat ik deze wil lezen.
 • Adrie Vaarkamp

  2 maanden geleden
  Indrukwekkend verhaal Jolanda. Spreekt veel wilskracht uit. Fijn dat je andere mensen/kinderen kunt helpen en prachtig dat je ondanks alles je moeder een beter leven geeft. Mooi mens!
 1. Waarom Monica haar 17-jarige dochter liet steriliseren: ‘Een verdrietige dag, maar een goed besluit’
  PREMIUM

  Waarom Monica haar 17-jarige dochter liet sterilise­ren: ‘Een verdrieti­ge dag, maar een goed besluit’

  Vrouwen die ongeschikt zijn als moeder zouden verplicht gesteriliseerd moeten worden, zeiden experts begin deze week in dit pleidooi. Monica Sluiseman uit Deventer, moeder van een dochter met het syndroom van Down, koos er samen met haar man voor haar dochter op 17-jarige leeftijd te laten steriliseren. ,,Het is onze verantwoordelijkheid haar te beschermen. Ook tegen zwangerschap.’’