Volledig scherm
PREMIUM
Hoogwater bij Zalk, gemeente Kampen, januari 1995. © Foto Freddy Schinkel

Hoogwater 1995 door de ogen van Tonnie en Gé, Ruud en Albert

Hoogwater 1995Eind januari 1995 bedreigt extreem hoog water de veiligheid van Kampen. Tonnie en Gé, Ruud en Albert voeren hun eigen strijd met de IJssel die steeds meer water moet verstouwen.

Evacueren? Geen haar op hun hoofd die daar aan denkt. Het water in de rivier mag dan wel idioot hoog staan, maar bang voor overstroming van hun huisje pal aan de IJssel in Kampen zijn Tonnie en Gé Beekman niet. Het zal zo’n vaart niet lopen. ,,Ons huis staat hoog’’, zeggen ze tegen elkaar.

Ruud de Heer bouwt half januari toch maar vast een dijkje van zandzakken rond zijn buitendijkse boerderij bij Zalk. Een jaar eerder hield hij maar net de voeten droog. ,,Kan ik weer de strijd aan met de elementen’’, verzucht hij. Hulp van dorpelingen kan hij goed gebruiken, want in zijn eentje krijgt hij de 1500 zandzakken niet snel genoeg gevuld en gestapeld op elkaar. 

Poll

Hoogwater: het ging maar net goed 25 jaar geleden. Kan zo weer gebeuren!

  • Welnee, het gaat prima zo. (16%)
  • Zou best kunnen, maar er moet nog veel meer worden gedaan. (30%)
  • Absoluut. Moeder natuur wint altijd. (54%)
249 stemmen

Bij waterschap IJsseldelta neemt de spanning toe. Dijkgraaf Albert van Ittersum kent de situatie rond Kampen. De stad is niet goed beschermd tegen extreem hoog water, dat weet hij maar al te goed. Al jaren probeert hij tevergeefs het gemeentebestuur mee te krijgen. Dijken zijn laag en niet overal even sterk. Het stadsfront is nauwelijks beschermd. Als het water over de lage dijk bij de molen spoelt, staat de halve stad onder water. 

  1. Parkeergarage in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden
    PREMIUM

    Parkeerga­ra­ge in Kampen had waterdicht kunnen zijn, áls de bouwers zich aan plannen hadden gehouden

    Langdurige afsluiting van de splinternieuwe parkeergarage Buitenhaven als gevolg lekkages was mogelijk helemaal niet nodig geweest als Kampen de garage gewoon volgens bestek had laten bouwen. Begin 2018 besloot de gemeente uit zuinigheid het aanbrengen van een waterdichte coating uit het bestek te schrappen. Precies dat wordt nu gepresenteerd als de oplossing om aan alle problemen een einde te maken.