Volledig scherm
Waarschuwingsbord bij Schiphol. © Archief

Actiegroepen sturen brandbrief naar minister: ‘Vliegen vanaf Lelystad Airport te gevaarlijk’

Vliegen van en naar Lelystad Airport is door de aanwezigheid van honderden vogels levensgevaarlijk. Het is daarom onverantwoord het vliegveld te openen als vakantieluchthaven. 

Dat schrijven de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) in een brandbrief aan minister Cora van Nieuwenhuizen.

SATL, waarin onder meer HoogOverijssel en Red de Veluwe zijn verenigd, wijzen de minister op de grote aantallen vogels die met radar zijn waargenomen in de omgeving van het vliegveld in Flevoland.

De actiegroepen maken zich ernstige zorgen over de vliegveiligheid van de geplande laagvliegroutes boven Overijssel en Gelderland. Ze vrezen voor vogelaanvaringen ‘met alle gevolgen voor zowel vliegtuigpassagiers, vliegtuigcrew als de bevolking op de grond’.

SATL pleit daarom voor systematische vogelmetingen met radarsystemen. Bij de luchtmacht wordt daar al jaren gebruik van gemaakt.

Waarschuwing

Experts hebben vaker gewaarschuwd voor het risico op vogelaanvaringen. Zo stelde birdstrike-expert Luit Buurma vorig jaar in de Stentor dat vliegtuigen van en naar Lelystad Airport mogelijk tien keer vaker in botsing zullen komen met zwermen vogels dan vliegtuigen in de omgeving van Schiphol.

De laagvliegroutes van Lelystad Airport liggen op circa 1800 meter. ,,Dit is ook de hoogtelaag waar veel trekvogels kunnen zitten”, zei Buurma destijds. ,,Die vliegen in groepen bij elkaar. Het staat voor mij vast dat de vliegtuigen van Lelystad in botsing zullen komen met deze vogels. Dat baart mij zorgen, het is vragen om problemen.”

Monitoring

Buurma was in het verleden voorzitter van het gezaghebbende International Bird Strike Committee en was bij de Luchtmacht verantwoordelijk voor het radarsysteem waarmee het aantal vogelaanvaringen met straaljagers drastisch werd verminderd. Buurma pleit voor het gebruik van een soortgelijk ‘vogeltrekwaarschuwingssysteem’ in de burgerluchtvaart.

De Vogelbescherming heeft in 2017 een procedure gevoerd tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. De organisatie vreest voor een slachting onder vogels in de omgeving. De Raad van State veegde de bezwaren echter van tafel. 

Lees hier alles over Lelystad Airport.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Zweefvliegclub Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvlieg­club Flevo na vijf jaar praten terug bij af

    Zweefvliegclub Flevo in Biddinghuizen ziet steeds meer deuren voor zich dichtslaan. Aan de plannenmakerij voor verhuizing naar de omgeving van Nunspeet moest plotseling een einde komen door een gewijzigd standpunt van de gemeente en daaroverheen een onverwacht bezwaar van de luchtmacht. Bovendien werd een bezwaar tegen de plaatsing van windmolens pal langs het eigen vliegveld verworpen. Een reëel alternatief voor de Flevolandse zweefvliegers lijkt er niet te zijn. „Na vijf jaar praten zijn we nog geen steek verder”, zegt voorzitter Joop Ramaekers.

Flevoland