Volledig scherm
Woensdag vliegt een Boeing 737 alvast de 'Lelystad-routes'. © EPA

App om ervaring met vliegtuiggeluid door te geven

Twee gescheiden onderzoeken gaan het effect vastleggen van de belevingsvlucht vanaf Lelystad Airport, komende woensdag. Naast de rijksoverheid gaat de Nederlandse Stichting Geluidshinder aan de slag. Iedereen die wil, kan aan dat onderzoek meewerken via een speciale app.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat woensdag een Boeing 737-800 over onder meer Gelderland en Overijssel vliegen. Die volgt de routes die gebruikt worden als het uitgebreide Lelystad Airport volledig in bedrijf is. Dat moet een indruk geven van het geluid dat die routes gaan opleveren. Het ministerie gaat woensdag op een aantal plekken metingen verrichten, daarnaast kunnen mensen via belevingsvlucht.nl hun ervaringen doorgeven.

Niet voldoende

Actiegroepen zoals Red de Veluwe vinden dat niet voldoende. Zij hebben daarom Stichting Geluidshinder ingeschakeld. Die zet eigen meetpunten op. ,,Bemande punten in Klarenbeek en Nijbroek'', vertelt stichtingsdirecteur Erik Roelofsen. ,,En daarnaast drie onbemande. Waarschijnlijk een in het buitengebied van Heerde, de plek van de andere twee staat nog niet vast.''

Hulp

Stichting Geluidshinder hoopt daarnaast op de hulp van het publiek. De stichting wil begin komende week een app aanbieden die iedereen kan installeren. Daarmee is aan te geven hoe het geluidniveau in de directe omgeving is voor, tijdens en na de belevingsvlucht. Daarbij speelt de locatie een rol: de app is zo ingericht dat alleen mensen die zich in de regio van een van de vliegroutes bevinden, kunnen deelnemen. De resultaten worden samengevoegd met de feitelijke geluidsregistraties, en samengevat in een rapport dat over een paar weken klaar moet zijn. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn