Volledig scherm
© ANP

Kampen is duidelijk: Eerst vertrouwen herwinnen, daarna pas opening van Lelystad Airport

Eerst het vertrouwen van de burgers herwinnen. Daarna mag Lelystad Airport open. Dat kan later zijn dan 1 april 2019. De gemeente Kampen neemt voor het eerst openlijk stelling in deze discussie.

,,Wij hebben altijd gezegd dat Kampen zich aansluit bij het standpunt van de provincie Overijssel en andere gemeenten in de regio, zodat we één vuist vormen. Maar wellicht was dat te abstract", aldus wethouder Geert Meijering. ,,Het lijkt ons goed om duidelijk ons standpunt weer te geven. De gemeente Kampen ziet de voordelen van Lelystad Airport op economisch vlak, maar wij vinden het ook van belang dat inwoners op een goede manier worden geïnformeerd over de gevolgen."

Geluidshinder

Wethouder Meijering stelt dat het vertrouwen is geschonden door de fouten die zijn gemaakt in de milieueffectrapportage. Hij noemt de fouten 'ernstig' en 'zorgwekkend'. De geluidshinder van vliegtuigen is mogelijk ernstiger dan vooraf werd gesteld. De gemeente Kampen wil dat deze fouten hersteld worden en dat inwoners daarna geïnformeerd worden over welke gevolgen dit heeft voor de vliegroutes. Het uiteindelijke doel is een herindeling van het luchtruim en hogere vliegroutes boven Overijssel. Wethouder Meijering merkt dat de discussie vooral leeft in 's-Heerenbroek en Wilsum. Mogelijk komt er een aanvliegroute over beide dorpen.