Volledig scherm
De eerste fase van de uitbreiding van Lelystad Airport is begonnen. De contouren van de nieuwe landingsbaan en taxibanen zijn al zichtbaar. © ANP

‘Lelystad Airport brengt grote schade aan toeristische sector’

Uit een door RECRON uitgevoerde enquête blijkt dat de recreatieve sector in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Friesland zwaar zal lijden onder het bestaan van Lelystad Airport.

 Zeventig procent van de ondervraagde RECRON-leden – allemaal actief in de recreatieve of toeristische sector – geeft aan zeer negatieve gevolgen te verwachten. Dan wordt met name gedoeld op de verwachte geluidsoverlast die de vliegtuigen van en naar het nieuwe vakantievliegveld in Lelystad zullen produceren. Die komen vanaf 2019 op relatief lage hoogte – 1.800 meter – over grote delen van Oost- en Noord-Nederland. ,,Niet alleen een enorme afname van omzet, maar ook het verlies van arbeidsplaatsen zal groot zijn”, stelt RECRON.

Miljoenen euro's

Driekwart van de ondernemers verwacht een negatieve impact op de omzet. Waarvan 35 procent zeer negatief tot zwaar negatief. De schatting bedraagt minimaal tientallen miljoenen euro’s verlies op jaarbasis. Bijna 60 procent van de ondervraagde ondernemers verwacht een forse daling van de werkgelegenheid met enkele honderden tot mogelijk duizenden banen. Zo blijkt uit de enquête. 

'Rust is cruciaal'

Volgens RECRON zien recreatieondernemers ‘unieke kwaliteiten van hun recreatie en vakantieproduct in gevaar komen’. ,,Rust wordt door de ondervraagden als meest cruciale waarde voor het bedrijf en hun gasten beschouwd, gevolgd door natuur en schone lucht. Deze kernwaarden worden sterk aangetast”, aldus de branchevereniging.

Uit de enquête blijkt dat 97 procent van de ondernemers aangeeft geen reële inspraak te hebben gehad. 94 procent zegt onvoldoende tot zeer matig info te hebben ontvangen over Lelystad Airport en de voorgenomen concrete vliegroutes.

Voor de enquête heeft RECRON haar leden benaderd die actief zijn op de Veluwe, Overijssel, Flevoland en Friesland. 135 Bedrijven deden mee. 

Flevoland