De nog lege terminal van Lelystad Airport.
Volledig scherm
De nog lege terminal van Lelystad Airport. © ANP

MBO-opleidingen rond Lelystad Airport van start, nu nog een vliegveld dat operationeel is

Onderwijsinstelling Scala biedt opleidingen aan gericht op Lelystad Airport, zonder dat er duidelijkheid is over de opening van het vakantievliegveld. ,,Vervelend, maar geen ramp’’, zegt programmamanager Piet Mathôt. ,,Onze deelnemers kunnen ook op Schiphol aan de slag’’.    

Scala, een samenwerking tussen MBO College Lelystad en MBO College Airport, biedt sinds vorig jaar de opleidingen travel & hospitality en luchtvaartdienstverlening aan - met het oog op de uitbreiding van Lelystad Airport tot vakantievliegveld. Met zo’n 150 studenten in totaal is het aantal aanmeldingen deze zomer flink gegroeid, zegt Mathôt. 

Inditex

Nieuw dit cursusjaar is de verkorte opleiding tot logistiek medewerker, met vooralsnog tien studenten. Niet zozeer gericht op het vakantievliegveld, maar wel op de nieuwe, grote bedrijven in de nabije omgeving. Vooral de Spaanse modereus Inditex, aldus Mathôt. ,,Er is veel vraag naar personeel. Bedrijven hebben zich bij ons gemeld met de vraag om een opleiding. Die bieden we nu versneld aan. We wilden toch al iets met logistiek doen.’’ 

Quote

Zodra het besluit valt over de opening van het vliegveld, zegt de directie: we gaan een les- en praktijk­ruim­te bouwen

Piet Mathôt, Scala

De lessen vinden plaats in MBO College Lelystad. Tijdelijk, tot het vakantievliegveld operationeel is. ,We willen dat meer dan de helft van de lessen op de werkvloer plaatsvinden, maar dan moet er wel een werkvloer liggen die operationeel is’’, zegt Mathôt. De tekeningen liggen klaar voor een les- en praktijkruimte bij de terminal van Lelystad Airport, geeft hij aan. ,,Zodra het besluit valt over de opening van het vliegveld, zegt de directie: we gaan bouwen.’’ Waar rekent hij op? ,,Op z’n vroegst wordt  het november 2020, maar ik ga uit van een opening in april 2021’’. 

Schiphol

Is het verstandig op vliegveld-gerelateerde opleidingen aan te bieden zonder vakantieveld? Mathôt noemt het ‘vervelend’ dat er nog geen vliegtuigen vertrekken naar warme bestemmingen vanuit de polder. ,,Maar onze deelnemers kunnen ook op Schiphol aan de slag na het behalen van hun diploma. Daar vragen ze ontzettend veel personeel. Al willen wij graag de arbeidsmarkt in Lelystad vullen natuurlijk.’’ 

Scala Opleidingen op Lelystad Airport moet plek bieden aan 300 studenten. Scala wil hier uiteindelijk ook de opleidingen tot facilitair medewerker, luchthavenbeveiliger en vliegtuigtechnicus aanbieden. Mathôt: ,,We hopen op een snel besluit over de opening van het vliegveld, we willen stappen zetten’’.  

Flevoland