Volledig scherm
PREMIUM
Minister Cora van Nieuwenhuizen © anp

Minister: 'We mogen airlines niet dwingen naar Lelystad te verhuizen'

De Nederlandse overheid mag van de Europese Commissie vliegmaatschappijen niet dwingen om met hun vakantievluchten van Schiphol naar de nieuwe vakantieluchthaven in Lelystad te verhuizen. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vanavond tijdens een debat tegen de Tweede Kamer gezegd.

Het ministerie werkt al maanden aan een zogenoemde verkeersverdelingsregel. Die moest een dwingend karakter krijgen om zodoende vakantievluchten van Schiphol over te hevelen naar Lelystad Airport.

  1. Minister belooft: eerder verbeteringen aan laagvliegroutes Lelystad Airport

    Minister belooft: eerder verbeterin­gen aan laagvlieg­rou­tes Lelystad Airport

    Nog voor de herindeling van het luchtruim in 2023 een feit is, zijn de laagvliegroutes van Lelystad Airport mogelijk al gedeeltelijk verleden tijd. Dat belooft minister Cora van Nieuwenhuizen. Als ze deze belofte waar maakt hebben inwoners van Gelderland en Overijssel minder lang overlast van laag overkomende vliegtuigen. Eerder is altijd gezegd dat de laagvliegroutes pas na de herindeling van het luchtruim in 2023 passé zouden zijn.
  2. Minister: geluidsberekeningen Lelystad Airport kloppen

    Minister: geluidsbe­re­ke­nin­gen Lelystad Airport kloppen

    Voor het berekenen van vliegtuigherrie rondom Lelystad Airport is gebruik gemaakt van de best beschikbare wetenschappelijke methode om een zo realistisch mogelijk inzicht te geven in de piekgeluiden van passerende vliegtuigen. De cijfers over geluidseffecten die in het milieueffectrapport (mer) van de nieuwe vakantieluchthaven staan vermeld kloppen dan ook. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een reactie op Kamervragen.

Flevoland