Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) tijdens het Kamerdebat over luchtvaart © ANP

Minister zwicht onder druk coalitie over Lelystad Airport

Verkeersminister van Nieuwenhuizen geeft de coalitiepartijen hun zin in het dossier Lelystad Airport. De VVD-bewindsvrouw mag van CDA, D66 en ChristenUnie koste wat kost geen zelfstandige groei toestaan van de regionale luchthaven. ,,Ik heb goed gehoord wat ze hierover zeggen.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een groot probleem: de bewindsvrouw kreeg recent vanuit Brussel te horen dat ze volgens de Europese regels de markttoegang voor nieuwe luchtvaartmaatschappijen tot Lelystad Airport niet volledig mag afsnijden. 

Terwijl de coalitiepartijen in Nederland juist in het regeerakkoord hebben afgesproken dat de regionale luchthaven in de Flevopolder straks alleen mag dienen als ‘overloophaven’ voor bestaande vakantievluchten. Die vertrekken nu vanaf het overvolle Schiphol. 

Geen overleg vooraf

Quote

De minister moet uitvoeren wat we hebben afgespro­ken, het is niet mijn taak haar te vertellen hoe ze dat gaat klaarspe­len

Kamerlid Jan Paternotte (D66)

Toch speelde de minister afgelopen vrijdag in een Kamerbrief - overigens zonder overleg vooraf binnen de coalitie - met de gedachte om op Lelystad Airport straks wél enigszins ruimte bieden aan kersverse partijen. Tegelijk zou ook vakantieverkeer worden overgenomen.

Vanavond ontkende de bewindsvrouw tijdens een debat dat sprake is van een koerswijziging. De regeringspartijen blijven echter waken dat er een oplossing voor Lelystad Airport komt die zij voor ogen hebben. Autonome groei en vrachtvervoer zijn volledig uitgesloten.

Begin december bleek al dat de Europese Commissie niks op heeft met het Nederlandse voornemen. Naar verluidt kreeg de bewindsvrouw te horen dat ze mocht kiezen: of de Commissie zou het slechte nieuws naar buiten brengen, of ze deed dat zelf. Dat laatste gebeurde. 

Ingewikkeld

De opening van het verbouwde Lelystad Airport, gepland voor april 2020, wordt ‘ingewikkeld’ door de huidige impasse. Ook over het succes van nieuwe onderhandelingen met Brussel geeft de minister geen garanties af. Van Nieuwenhuizen: ,,Maar ik ga mijn best doen.“

Volgens D66‘er Jan Paternotte kan er echter totaal geen sprake zijn van een compromis. ,,De minister moet uitvoeren wat we hebben afgesproken, het is niet mijn taak haar te vertellen hoe ze dat gaat klaarspelen.” En Eppo Bruins (ChristenUnie) zegt dat Van Nieuwenhuizen ‘gewoon haar huiswerk moet maken’.