Volledig scherm
© Archief, Robin Utrecht

Vliegtuigen boven Zwolse wijk Stadshagen niet lager dan 1.500 meter, belooft minister

Bewoners van de Zwolse wijk Stadshagen krijgen geen vliegverkeer lager dan 1.500 meter over zich heen. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen in antwoord op Kamervragen over het toekomstige vakantievliegveld Lelystad Airport. 

Vliegtuigen die in noordoostelijke richting dalen, zullen ter hoogte van Zwolle op 6.000 voet (1.800 meter) vliegen, zegt de minister. Vlak voor Stadshagen wordt de daling ingezet. Bij Stadshagen zullen de toestellen dan ook nog niet lager dan 1.500 meter vliegen. 

Geen worst case

Een eerder genoemd ‘worst case scenario’ met een vlieghoogte van slechts 900 meter boven de Zwolse wijk is niet aan de orde, belooft Van Nieuwenhuizen. Dat zou slechts nodig zijn als aankomend en vertrekkend verkeer beide over de wijk zou komen. Zolang er niet meer dan 10.000 vliegbewegingen op Lelystad Airport komen, kunnen die verkeersstromen echter uit elkaar worden gehouden. Daarom komt er geen uitgaand verkeer langs Stadshagen.

Extra geluidshinder

De minister gaf in april aan dat de lage vliegroutes vanaf Lelystad - waarvan de aankondiging tot groot verzet in de wijde omtrek leidde - grotendeels kunnen vervallen, door vertrekkende vliegtuigen sneller naar routes boven 1.800 meter te laten stijgen. De Tweede Kamer wilde weten of het klopt dat op de plekken waar dat gebeurt 10 decibel extra geluidshinder zal ontstaan. De minister spreekt dat in haar antwoorden nu tegen.

Gespreid

ChristenUnie had de vrees geuit dat dit stijgen ‘heel vaak, zo niet altijd’ in de buurt van Wezep, Hattemerbroek, Hattem, Wapenveld en Heerde  zal gebeuren, zodat bewoners van dat gebied onevenredig veel overlast zullen ervaren. Het doorstijgen zal gespreid gebeuren, stelt Van Nieuwenhuizen echter.

  1. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
    PREMIUM

    Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

    In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.

In samenwerking met indebuurt Zwolle