Martine Bijl op 71-jarige leeftijd overleden

Martine Bijl (71) is overleden. De presentatrice overleed op 30 mei in Maarssen in het bijzijn van haar familieleden aan de complicaties van de hersenbloeding die ze in september 2015 kreeg. ,,Het is alsof er een vreemd wezentje in mijn hoofd kroop", zei Bijl over die hersenbloeding in haar boek Rinkeldekink.

,,Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur naar mijn brein openstond, is hij erin gekropen”, schreef Martine Bijl. ,,Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar de buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg.’’

Martine Bijl.
Volledig scherm
Martine Bijl. © bruno

,,Hij kaatst tegen de wanden van mijn kop, hij maakt mijn kaken stijf. Hij mompelt en sist. Ik voel hem rommelen en klooien, ruisend en klikkend schiet hij in mijn lichaam heen en weer als een luchtbel in de centrale verwarming. Hij trekt mijn lichaam aan als een jas. Het lukt me haast niet om iets op te pakken en als ik het eenmaal vast heb, dwingt hij mijn hand om het vast te houden. Een stuk bestek, een tandenborstel, ik kom er niet vanaf.’’

Wie van de drie

Martine Bijl begon als professioneel zangeres toen zij nog op het gymnasium zat, waar zij op een schoolavond ontdekt werd. Zij maakte een twintigtal lp’s en cd’s en won daarvoor een Edison Award. Bijl vergaarde bij het grote publiek bekendheid met haar deelnames aan programma’s als Wie van de drie. Voor de serie personality-shows die ze maakte bij de TROS won ze de Televizierring en werd tevens de Nederlandse inzending voor het Montreux Festival.

De laatste jaren was ze te zien als presentatrice van Heel Holland Bakt. In 2015 moest ze die klus overdragen aan André van Duin, nadat ze een hersenbloeding had gekregen. Daarover en over de daar op volgende depressie, schreef ze het boek Rinkeldekink, dat in november 2018 verscheen.

Ook vertaalde en bewerkte ze diverse televisieseries. Met John Kraaijkamp senior en junior speelde zij in meer dan honderd afleveringen van Het Zonnetje in huis. Zij trad op in spraakmakende televisiecommercials van de bonenpotters van HAK. 

Martine Bijl was getrouwd met voormalig tv-presentator en regisseur Berend Boudewijn.

Johnny Kraaykamp sr, Johnny Kraaykamp jr en Martine Bijl.
Volledig scherm
Johnny Kraaykamp sr, Johnny Kraaykamp jr en Martine Bijl. © ANP Kippa plus
Berend Boudewijn en Martine Bijl.
Volledig scherm
Berend Boudewijn en Martine Bijl. © ANP